Endelig lørdag: “Det var en mørk og stormfull aften…..”

Lørdag 31. oktober er det Allehelgensaften. De senere årene mest kjent som Halloween – og en dag fylt opp av “knask eller knep”, mengder godteri og skumle utkledninger. I år blir dagen, som så mye annet, preget av korona restriksjoner og nødvendige smittevernregler.

Noe kan du likevel gjøre. Du kan lage en lyslykt, tenne lys, du kan spise godteri og ikke minst : Du kan lese noen SKUMLE historier. Vi har trinn-for-trinn oppskrift på en enkel lyslykt og har funnet frem noen skumle lesetips!

Rask og enkel lyslykt til halloween:

 

Dersom du ikke har gresskar eller så mye annet stæsj men allikevel har lyst til å gjøre noe med barna eller for deg selv – kan du med enkle midler og ting du har i huset lage en morsom lykt til halloween. Den er også rask å lage og skaper stemning i huset eller på trappa.

Du trenger:

Litt matpapir eller silkepapir, syltetøyglass, tusj og tape.

Slik gjør du det:

  1. Finn frem et tomt syltetøyglass, matpapir, saks, sort tusj og tape.
  2. Mål til matpapir som passer glassets høyde og rundt hele glasset.
  3. Klipp av det som er til overs.
  4. Begynn med å tegne et par streker på tvers over arket.
  5. Fortsett med å tegne «edderkoppnettet» som vist på illustrasjonen.
  6. Tegn et edderkoppnett eller to til men ikke for tett på hverandre.
  7. Tegn en edderkopp eller to som klatrer på tråden mellom edderkoppnettene.
  8. Edderkoppen har jeg tegnet som en runding med et lite hode på og bein på hver side.
  9. Fold matpapiret rundt syltetøyglasset og fest med tape.
  10. Sett et lite telys i glasset: Tegningene vises godt i mørket med lys inni.

Så er det bare å vente til mørket senker seg og moroa begynner.

Kos deg på halloween!

Hilsen Elisabeth

Lyslykt10
Lyslykt1
Finn frem et tomt syltetøyglass, matpapir, saks, sort tusj og tape.
Lyslykt2
Mål til matpapir som passer glassets høyde og rundt hele glasset.
Lyslykt3
Klipp av det som er til overs.
Lyslykt4
Begynn med å tegne et par streker på tvers over arket.
Lyslykt5
Fortsett med å tegne «edderkoppnettet» som vist på illustrasjonen.
Lyslykt6
Tegn et edderkoppnett eller to til men ikke for tett på hverandre.
Lyslykt7
Tegn en edderkopp eller to som klatrer på tråden mellom edderkoppnettene.
Lyslykt8
Edderkoppen har jeg tegnet som en runding med et lite hode på og bein på hver side.
Lyslykt9
Fold matpapiret rundt syltetøyglasset og fest med tape.
Lyslykt10
Sett et lite telys i glasset: Tegningene vises godt i mørket med lys inni.

Grøss for små barn:

Knokkeldans av Bjørn Ousland.

 

Det er ikke lett å være redd, spesielt når man er redd for alt, som for eksempel mørket og ungdommer. Det blir ikke lettere når man springer unna og plutselig befinner seg på en kirkegård! På kirkegårder finnes det jo skjeletter og spøkelser! De døde er overlykkelige for besøk og da blir det spilt opp til knokkeldans!

Herlig bildebok for de minste.

Anbefales av Ane Cornelia Schøyen

Her kan du bestille Knokkeldans

 

Kråkeslottet av Ingvill Solberg og Jill Moursund.

 

Selma har fått en ny venninne og nå skal hun overnatte hos Emma for første gang. Emma bor i et kråkeslott, et gammelt hus med kriker og kroker som knirker og jamrer.  Selma synes huset er litt skummelt, og det hjelper heller ikke da Emma sier at det også bor et spøkelse i huset, som ofte kommer frem på natten!

Anbefales av Ane Cornelia Schøyen

Her kan du bestille Kråkeslottet

Skumle grøss for større barn:

Pass deg for dukken av Mike Ford

Mara er akkurat ferdig med å bygge og innrede et fantastisk dukkehus, og er på jakt etter en dukke som kan bo i huset. I den merkelige lille butikken Skrekk og Gru finner hun den perfekte beboeren. En nydelig gammel dukke med rød kjole og mørkt hår som ser nesten ekte ut. Eieren av butikken sier at det er veldig viktig at hun sier et bestemt vers hver kveld før hun legger seg, ellers kan det skje noe.

Mara glemmer selvfølgelig rimet, og snart begynner det å skje merkelige og skumle ting om nettene. Hvordan skal hun klare å unngå at alt går helt galt?

Passe skummel grøsserfortelling for mellomtrinnet.

Anbefales av Susanne Bolstad

Her kan du bestille Pass deg for dukken

Spøkelsesjegerne og Zombiejegerne av Annika Widholm.

 

Annika Widholm har skrevet to skikkelig skumle bøker for barn. Den ene heter Spøkelsesjegerne og den andre Zombiejegerne. Og Jonna Björnstjerna har laget grøssende, ekle tegninger.

Zombiejegerne starter med at broren til Hanna, Adrian, ser på en zombiefilm. Amina skal overnatte hos Hanna og Adrian og neste dag blir hun med familien på kjøpesenter. Der får jentene først se ei zombie-dame og så får de se en hel gjeng med zombier. De flykter for livet opp alle trappene. Er det virkelig ekte zombier? Og klarer jentene å bli kvitt forfølgerne?

Anbefales av Eileen Ødegaard

Her kan du bestille Spøkelsesjegerne og Zombiejegerne

Glassbarna av Kristina Ohlsson.

 

Billie har sammen med moren nettopp flyttet til et nytt sted og et nytt hus.  Men det virker ikke som huset vil ha dem her, og det virker som alle vet noe om huset som de ikke vil fortelle.. Hva er det egentlig som har skjedd i huset?

Anbefales Ane Cornelia Schøyen

Her kan du bestille Glassbarna

Det første møtet av Michelle Tolo.

 

En tegneserie om spøkelser og gjenferd, det er bra. Og særlig fordi det dukker opp et spøkelse som er ei ganske søt jente og ikke særlig skummel. Hun forteller at spøkelser også kan være redde. For Magnus er ofte redd. Han er redd når de større guttene lurer han med på ting. Og han er ganske oppgitt over at han måtte flytte med familien sin, begynne på ny skole og prøve å få nye venner. Men da Saga, det er altså spøkelset, da hun dukket opp blir alt mye lettere. Og enda bedre blir det når hun hjelper han på skolen.

Ganske smart, for det er jo bare han som kan se henne. Eller?

Anbefales av Eileen Ødegaard

Her kan du bestille Det første møtet

Ønskespiserens forbannelse av Mike Ford

 

Max er lei av alle de slitsomme og masete søsknene sine. En dag finner han et gammelt trekk-opp-gebiss i den rare lille Skrekk og Gru-butikken. Eieren sier at hvis du skriver ned det du ønsker deg og putter det inn i munnen på gebisset, kan det hende at ønsket oppfylles. Max tror ikke helt på det, men bestemmer seg for å ønske at han ikke hadde søsken. Og neste dag våkner han opp til et hus tomt for brødre og søstre. Det er akkurat som de aldri hadde eksistert.

Skal det være sånn for alltid? Var det egentlig det han ville? Er det mulig å ønske alt tilbake? Det kan vise seg å få skumle konsekvenser ….

Grøss for mellomtrinnet

Anbefales av Susanne Bolstad

Her kan du bestille Ønskespiserens forbannelse

Spøkelsesridderen av Cornelia Funke

 

Jon er sikker på at det er Skjeggets skyld at han må bo på internatskole. Skjegget er kjæresten til Mamma og Jon har gjort alt han kan for at Skjegget skal forsvinne. Og så er det han selv som må dra!

Den sjette natta på den nye skolen ser han tre spøkelser under vinduet sitt. De er tydelig på jakt etter akkurat han. Det viser seg at en av Jons forfedre fikk lederen for disse spøkelsene hengt og de har lovet å kveke alle etterkommer i Jons familie.

Jon blir selvfølgelig redd, men heldigvis får han hjelp av en ridder, som også er et gjenferd. Og han får hjelp av ei jente og bestemoren hennes og de er faktisk helt levende.

Anbefales av Eileen Ødegaard

Her kan du bestille Spøkelsesridderen

Svingrens møke verden – Halloweenhuset av Arne Svingen

 

Magnus og Stian kom litt seint i gang med å gå “Knask eller Knep” så det er lite godteri å få. Da de står utenfor det store, skumle huset der det bor en helt ukjent mann, vil Magnus gå inn, men Stian tør ikke. Stian blir igjen ute. Han synes etter hvert at Magnus blir veldig lenge borte og plutselig hører han subbende skritt bak seg. Det er en gutt med en grusom maske. Han banker ikke på døra til det skumle huset i det hele tatt, han går rett inn. Hva er det som skjer der inne?

Svingens mørke verden er en kjent serie for mange barn. Bøkene er skikkelig ekle og egentlig altfor skumle for meg.

Anbefales av Eileen Ødegaard

Her kan du bestille Halloweenhuset

Grøss for ungdom:

Heksenatten av Alexander Løken.

Tvillingene Ada og Nathaniel er på mørkekjøring i snøvær og bilen kjører ut. De befinner seg langt ute i ødemark og med enda tettere snøvær leter de etter hjelp. Til slutt finner de ei hytte med tre personer, men det er noe spesielt med disse personene og kan man stole på dem?

Her kan du bestille Heksenatten

Hvileløs av Tina Trovik.

Emma legger merke til en ung gutt utenfor T-banestasjonen. Etter hvert finner hun ut at det bare hun som kan se denne gutten. Alex har noe uoppgjort, men ingen hukommelse. Sammen må de nøste opp i hva som skjedde med ham.

Her kan du bestille Hvileløs

Den tolvte spelaren av Tor Arve Røssland.

Kevin har flyttet til tåkefylte Våg, ei bygd som rommer mange hemmeligheter. Hvem er egentlig den tolvte spilleren? Grøssende god bok!

 Her kan du bestille Den tolvte spelaren 

Andre bøker:

Svarte-Matilda av Tor Arve Røssland

Knokkelsamleren av Marit Reiersgård

Spøkelsene på Frostøy av Hilde Hagerup,

Svartedalen av Atle Hansen

Gjenferdets stemme av Johan Rundberg.

Grøss for voksne:

Hør denne klassikeren – et krimhørespill fra NRK radioteater:

Husets spesialitet av Stanley Ellin.

NRK radioteater: https://radio.nrk.no/program/MKTT91000791

Løgnen av C.L Taylor

 

Tre venninner på et yogasenter oppe i fjellene i Nepal med «god mat, yoga, en elv man kan bade i, massasje, ansiktsbehandling». Det burde blitt tidenes drømmeferie. Det ble et uvirkelig mareritt og kun en av dem vender hjem.

Boka veksler mellom fortid og nåtid. Fortid, om valget de tok om å reise til Nepal, og hvorfor, og de fine og etter hvert grøssende grusomme dagene der. Og nåtid, hvor Jane jobber med dyr og lever et ganske tilbaketrukket og rolig liv. Helt til hun får et brev, egentlig ikke mer enn en lapp, hvor det står;» Jeg vet at ditt egentlige navn ikke er Jane Huges»

Lettlest, underholdende og en skikkelig grøsser.

Anbefales av Eileen Ødegaard

Her kan du bestille Løgnen

 Gode ønsker av Joe Hill

 

Judas Coyne er en avdanket rockestjerne som bruker mesteparten av pengene sine på å kjøpe samlerobjekter. Alt som er rart og sjeldent er interessant. En dag ser han en annonse fra en som ønsker å selge et gjenferd. Judas slår til, og etter en stund dukker det opp en hjerteformet konfekteske med en dress oppi. Det viser seg å være et veldig ekte gjenferd, og veldig ondsinnet. Det gjør faktisk alt det kan for å ta livet av Judas.

Ekkel og spennende skrekkhistorie, med litt humor. For det trenger man oppi all ondskapen.

 

Anbefales av Susanne Bolstad

Her kan du bestille Gode ønsker

Andre tips:

 

Coraline av Neil Gaiman

Gode ønsker av Joe Hill

The woman in black av Susan Hill

The turn of the screw av Henry James

La den rette komme inn av John A. Lindqvist

Jeg vet hvem du er av Yrsa Sigurdardottir

Translate »