Endelig lørdag: stiklinger

Småblomstret klematis i full blomst. Foto

Våren er ikke bare såtid. Det er også en tid for å plante – og lage egne planter! Du kan lage egenproduserte planter av mange forskjellige vekster.

Jeg tar i dag for meg en småblomstret klematis av typen Paul Farges/«Summersnow». Den er lett å ta stiklinger av og formere selv.

Alt du trenger er: En potte eller to med såjord eller sandblandet blomsterjord, en beskjæringssaks og en ranke/grein av den planten du vil lage flere av.

 

Fremgangsmåte:

  1. Greina kan godt være litt lang: da får du flere planter av en grein.
  2. Klipp greina rett av 5-7 cm før ett «ledd». «Leddet» er vekstpunktet hvor nye blader, kvister og røtter vil etablere seg fra.
  3. Klipp deretter av 5-7 cm. på den andre siden av vekstpunktet også. Du har nå en stikling – opphavet til en ny plante! Gjenta prosessen til du ikke har flere vekstpunkt igjen på greina.
  4. Sett stiklingene langs kanten av potten: Der er det varmest og stiklingene roter seg lettere der. Vann godt. Jorda i potta må ikke tørke ut men skal holdes jevnt fuktig. Potta med stiklingene bør stå et lyst sted, men ikke i full sol. Stiklingene roter seg lettest ved temperatur rundt 20 grader. Du kan godt ha over en plastpose for å bevare fuktigheten bedre: Men stikk da noen hull for luftsirkulasjonen sin del, ellers vil stiklingene fort kunne mugne.
  5. Etter 3-4 uker vil du se at noen av plantene har kommet med nye blader og ser struttende og fine ut. La stiklingen stå i potta til du ser det begynner å komme fine små røtter ut av bunnen i potta. Da er tiden kommet til å plante disse ut eller over i større potter. Har du flere planter som skal pottes om, kan det være enklest å ta hele jordklumpen ut av potta og dele plantene forsiktig fra hverandre for så å plante enkeltvis i nye potter eller på friland.
  6. Etter allerede et par år har du et vell av blomster og en frodig plante av egen produksjon!

 

Lykke til!

Hilsen Elisabeth (geriljagartner)

 

Tips:

Stiklingsformering kan også fint brukes på f.eks. lavendel, kaprifol, eføy, sjasmin, klatrehortensia og syrinhortensia. Alle de jeg nevner har jeg selv forsøkt og fått til.

Hagesaks klar til å klippe av grein. Foto
Finn ei grein du vil bruke til å ta stiklinger.
Klipping av grein, med hagesaks. Foto
Klipp greina rett av 5-7 cm før ett «ledd».
Greina klippes. Foto
Klipp av 5-7 cm. på den andre siden av vekstpunktet.
Potte med stiklinger langs kanten. Foto
Sett stiklingene langs kanten av potta.
Potte med stiklinger, noen har blader. Foto
Etter 3-4 uker vil du se at noen av plantene har kommet med nye blader .
Småblomstret klematis i full blomst. Foto
Her er resultatet: småblomstret klematis
Translate »