Endelig lørdag: Vinter og snø!

Har du sett på snøfnugg noen gang? Virkelig sett godt på dem? De er utrolig fine! Nå når vinteren er her, og noen steder har det kommet litt snø også, så vil vi anbefale en dag i snøens tegn. Hva med å lage noen flotte snøkrystaller i papir? Og kanskje lese noen morsomme bøker om snø?

Har du lurt på hvordan snøkrystaller kan bli så forskjellige? I nettleksikonet Wikipedia skriver de dette om snøkrystaller:

Ein snøkrystall er ein krystall av is som aleine eller i grupper dannar ein enkelt snøfnugg. Snøkrystallane er i hovudsak sekskanta, men kan ha uendeleg mange former. Kva slags form dei får er avhengig av kva temperaturen er i augneblikket dei vert danna. Truleg er fordelinga om lag slik:

  • Frå -30 til –15 °C: sekskanta plater eller prisme
  • Frå –15 til –12 °C: stjerner
  • Frå –12 til –8 °C: plater
  • Frå –8 til –3 °C: mange former.

 

På nettsiden UngHusflid har vi funnet en oppskrift på hvordan du kan lage dine egne snøkrystaller i papir. Oppskriften er lett å følge, og du finner den her (pdf).

Susanne brettet papir og klipte snøkrystaller på biblioteket. Her er noen bilder til inspirasjon.

Klipping i papir. Foto
Saks, papirbrask og en ferdig klippet papirtrekant som skal bli en snøkrystall. Foto
sne8
Ferdig snøkrystall i papir. Foto
Papirtrekant klippet ut til en snøkrystall. Foto
Ferdig snøkrystall i papir. Foto

Boktips

Mamma Mø aker kjelke av Jujja og Tomas Wieslander

Mamma Mø synes det ser kjempegøy ut å ake kjelke. Hennes gode venn Kråka er litt mer skeptisk. Men når Mamma Mø utfordrer ham til å styre kjelken, blir det skikkelig fart på akingen ….

Bestill “Mamma Mø aker kjelke”

Lukas og Kim av Johan B. Mjønes og Åshild Irgens

Lukas leker i snøen ute i hagen. Det gjør den nye jenta i nabohuset også. Men hun kommer ikke bort til Lukas, uansett hvor flott snøborg eller lyslykt han bygger. Ikke før det skjer noe litt skummelt …

Bestill “Lukas og Kim”

Bisk i farta! av Bjørn Ousland

Bisk har fått ski og staver til jul, og gleder seg skikkelig til å gå på skitur. Men når de endelig drar på hytta og skal ut i løypene, viser det seg at det å gå på ski sannelig ikke er like lett som det ser ut.

Bestill “Bisk i farta!”

Nordover – med Nansen mot Nordpolen av Bjørn Ousland

Faktabok/tegneserie om Fridtjof Nansen og den første Fram-ekspedisjonen. Det er en spennende historie om en farefull reise, fortalt på en veldig morsom måte.

Bestill “Nordover – med Nansen mot Nordpolen”

Translate »