Endelig skolestart!

Ung skolestart

Det er ikke bare de små elevene som begynner på skolen i august, det gjør jo også alle dere som er unge.

Vi har funnet fram noen bøker som på forskjellige måter belyser vennskap, annerledeshet, ensomhet, homofili, forelskelse, mystikk, overgrep, psykiske problemer og andre utfordringer en kan oppleve i skolehverdagen.

Eileen Ødegaard

Kunsten å tryne av Jan Tore Noreng

Da Samuel og Jonas begynner på skolen etter ferien er verden endret. De to har jo stort sett vært for seg selv, i sin egen lille boble, men plutselig viser de kuleste jentene i klassen dem oppmerksomhet. Det er litt fint, men også ganske skremmende. Og etter den festen, da Samuel gikk tidlig og Jonas havna i trøbbel, hva skjedde egentlig? Klart han støtter kompisen sin, men lyver jentene for å skade dem? For Jonas er jo ikke sånn?! En som overfaller jenter?

Jan Tore Noreng er mest kjent som forfatter av spenning/grøss. Han kler virkelig å skrive en litt annerledes bok rundt et alvorlig tema, men fortsatt med humor og gode utrykk som;

«Hjertet mitt tryner og klarer ikke å reise seg igjen”!

Kunsten å tryne

Det er natt, det er kaldt og jeg sover ikke av Hilde Hylleskar

Gabriella går på folkehøyskole. Hun hadde håpet at et nytt sted, nye venner, mange venner, det å få være i en gjeng, vil hjelpe henne ut av ensomheten og det mørke som følger henne.
Og hun har fått venner, selv om de fleste nok oppfatter henne som sær, men marerittet fortsetter og om natten vandrer hun rundt ute, selv om det ikke er lov. Hun tør ikke sove.

Det tar litt tid før vi får vite hva som plager Gabriella, hun må ha hjelp av psykolog til å finne veien inn før hun tør å huske det. Og hva med Snorre? Som er så lik på kjæresten hun en gang hadde.

Jeg vil låne Det er natt, det er kaldt og jeg sover ikke

Det er natt, det er kaldt, og jeg sover ikke

Night School – serie av C.J.Daugherty

Allie var virkelig «ute», hun skulket skolen og fant på greier som ikke var bra. Etter at broren forsvant ble alt vanskelig. Til slutt ser ikke foreldrene annen mulighet enn å sende henne på internatskole.

Hun havner på en inngjerdet skole langt ute på det engelske bondelandet. Men tross ganske strenge regler trives hun faktisk på skolen. Noe av grunnen er kanskje de kjekke guttene, og to av dem blir viktige for henne. Ja, så viktige at hun sliter med å velge.

Handler denne serien bare om kjærlighet?, lurer du, kanskje. Nei, absolutt ikke, det ligger hele tiden noe mystisk under. Lenge trodde jeg det ville dukke opp en vampyr, men det er helt andre ting som lurer i kulissene. Det blir tøft. Og ikke alle vil overleve

Jeg vil låne Night School 

Night school

Alt skal brenne av Sofia Nordin

Minna er et fyrverkeri av ei jente, hun er nærmest grenseløs, noe hun viser ved å sitte surret i kjetting, kun iført truse og innsmurt med noe som indikerer blod, på skolen, for å få fokus på at skolen bør ha bedre vegetariske alternativer på menyen. Og Agnes følger på, til en viss grad, i innfallene hennes, de er bestevenner siden småskolen.

Men så dukker det opp kjærester, uten at Minna har fortalt om dem, og Agnes blir sjalu og frustrert. Og så er Minna borte fra skolen i dager i strekk, ligger i senga, dusjer ikke, orker ikke.

Alt skal brenne er aktuell og viktig.

Jeg vil låne Alt skal brenne

Alt skal brenne

Simon og homo sapiens-agendaen av Becky Albertalli

Da Henrik forteller at han har lest mailene jeg og Blue har skrevet til hverandre får jeg panikk. Jeg hadde glemt å logge ut og Henrik skulle ha maskinen etter meg. For en dusteting å glemme! Jeg er jo på vei til å fortelle at jeg liker gutter, at jeg er homo, skeiv, what ever, men at Henrik skal fortelle det på skolen er krise! Og hva med Blue? Han er kanskje ikke så klar for å komme ut? Dessuten vet jeg jo ikke hvem han er… Dette er først og fremst en nydelig kjærlighets-historie med alt som hører til av usikkerhet, spenning, forventning og eventyr. Det er også en historie om alle problemene en møter i skolehverdagen som ung, i tillegg til de ekstra utfordringene som følger med det å være homofil.

 

Jeg vil låne Simon og homo sapiens-agendaen

Simon og homo sapiens agendaen

The disconnect av Keren David

Hadde du klart å være uten telefonen din i seks uker? Det er prosjektet Esther og klassen blir en del av. Og det prosjektet gir dem mange utfordringer. Noen gir opp etter en dag, mange gir opp underveis. Men for Esther, som har både søsteren, nevøen og faren i USA er permien på 1000 pund en god hjelp for å kunne dra på besøk til dem, så hun vil holde ut.

Her blir det juks, det blir belønning for å avsløre juksemakere, det blir misforståelser og det blir beskyldninger basert på internett-søk som viser seg å være fake.

Boka er på engelsk, men lett å lese

Jeg vil låne The disconnect 

The disconnect

Dager med blå himmel av Jennifer Niven

Finch og Violet treffer hverandre på en smal avsats på skolens klokketårn. De er seks etasjer over bakken. Kanskje har begge tenkt å hoppe, gjøre slutt på alt, men det at de oppdager hverandre gjør at de kommer seg velberget ned.
At Finch sto der er det ingen som forundrer seg over. Psyko-Finch finner jo stadig på slike ting. Ryktene i etterkant forteller at Violet reddet han, noe som ikke stemmer med virkeligheten. For det blir Finch som redder henne, som får henne til å ta sjansen på å leve.

Finch, som i lange perioder bare blir borte fra skolen og sitter inne i et kott, gjemt for verden. Gutten som løper og løper når ting blir for . Men hvem skal redde Finch?

Jeg vil låne Dager med blå himmel

Dager med blå himmel

Minus 14 av Espen Dekko

Adrian går i klassen til Tobias, han er en dritt. Helt fra skoleturen for over et år siden har Tobias vært skyteskive for overgrep fra Adrian og gjengen hans. Han sier ikke noe om det hjemme, han sier ikke noe på skolen, han tenker at det vil gå over.
Det går ikke over! Da Adrian & co knuser gitaren han akkurat hadde fått av faren og da de slipper ut hestene til Dia, jenta han er så glad i, da har han fått nok. Han henter den skarpeste kniven i skuffen hjemme og går mot skolen.
Jeg håper mange lærere vil lese boka , det kan åpne for “bedre syn”. Og jeg håper alle som er i en situasjon som Tobias kan se at å åpne opp, fortelle, snakke med noen, lenge før situasjonen blir så dramatisk som her, er en mye bedre løsning.

Jeg vil låne Minus 14

Minus 14

De voksne av Fredrik Høyer

Eilertsen og Edvin har på en måte vært bestevenner på barneskolen. Alt forandrer seg når de trår over den magiske grensen og begynner på ungdomsskolen. Plutselig er ikke Edvin lenger en av de kule gutta, det er så mange som er kulere på en helt annen kul måte. Det blir fester og jenter og klær betyr plutselig mye.


Edvin holder hardt på sitt barnlige syn på livet. Fantasien blomstrer, han ser mirakler i det meste, i skyene og trærne og han er sikker på at den største faren de står overfor er å bli voksne. De voksne leker ikke, og de vil ikke at de på ungdomsskolen skal leke, det finnes ikke et eneste lekeapparat i skolegården. Alle skal være alvorlige og konkurrere og ikke finne på noe moro, ikke finne på tøys og tull.

Jeg vil låne De voksne

De voksne

Dropout av Anette Münch

Katia og Madelene har fått låne skolens musikkrom for å øve. De har øvd hver dag i flere uker, koffertene er pakket og i morgen drar de til New York og den store sjansen deres på Nordic Music Festival!
Så blir alt snudd på hodet i det tre maskerte menn stormer inn i øvingslokalet. Jentene blir jo livredde og lurer på hva som skjer? Det viser seg at guttene har tenkt å sprenge skolen i lufta. Det at jentene var der blir bare en belastning for guttene, de hadde absolutt ikke planlagt en gisselsituasjon.

Her finner du usikkerhet,utilstrekkelighet og spiseforstyrrelser. Det er spark både til foreldre som er altfor opptatte av egen karriere, til skolen som er så teoretisk at den skaper tapere og om bloggere som blir så selvopptatte at de ikke enser verden rundt seg  Det er mange ulike årsaker til at unge dropper ut av skolen.

Jeg vil låne Dropout

Dropout

Serien Blålys er skrevet av tidligere politimester i Oslo og de siste årene etablert krimforfatter, Hanne Kristin Rohde.

Alle bøkene i serien tar opp aktuell ungdoms-tematikk, denne heter Mysteriet med det forbudte bildet og har tema bildedeling.

Ine, Astrids klassevenninne, er helt ødelagt, hun vet at «alle» på skolen har fått bildet, har sett henne naken! Astrid og Yusuf har tidligere løst andre kriminalgåter og påtar seg å hjelpe, men Ine stoler ikke på Yusuf. Han har jo også fått bildet! Men Astrid tror på Yusuf og sammen prøver de å nøste i gåten. Men så forsvinner Ine og saken blir enda mer alvorlig.

 Jeg vil låne bøker i serien Blålys

Blålys Mysteriet med det forbudte bildet
Translate »