Frigjøringsdagen – et utvalg bøker med handling fra krigen

8. mai 2020 er det 75 år siden Norge ble et fritt land igjen etter 5 harde krigsår.

Hvordan var det å leve disse krigsårene? Hvordan så dagene ut og hva tenkte man?

 

Heldigvis har vi litteratur som kan gi oss noen svar. Og litteratur fra krigens dager er det mye av. Sakprosa, faktabaserte bøker og romaner som alle og på sine ulike måter gir oss muligheten til å få kunnskap om og lære noe om hva som faktisk skjedde og hvordan folk hadde det.

Gjennom denne litteraturen får vi vite noe om “den gang da”, men også mye om hvorfor ting er som de er i dag. Vi får viktig kunnskap å ta med oss inn i fremtiden.

Listen vi har satt sammen inneholder  et utvalg bøker. En sakprosabok om grenseloser, noen gode biografiske romaner og andre romaner, noen barne- ungdomsbøker (som også fint kan leses av voksne). Bøker som tar oss med til ulike steder. Alle med handlingen lagt til andre verdenskrig.

Heimat av Nora Krug. Spartacus, 2019. 284 s.

 

Hva gjorde besteforeldrene våre under krigen?

Mange tyskere har hatt liten kunnskap om egne besteforeldres liv under nazitiden i Tyskland. Det gjelder også for kunstneren og forfatteren Nora Krug. Hun vokser opp i etterkrigstidens Karlsruhe, men flytter til New York i slutten av tenårene. Der lengter hun hjem, og tittelen på boka betyr nettopp hjem eller hjemland. Hjemlengselen blir starten på en reise bakover i familiens historie, og resultatet har blitt en bevegende memoarbok som, selv om den er dypt personlig, forteller historien til en hel generasjon.

Krug blander fotografier med utklipp og egne tegninger, og teksten er håndskrevet. Det gjør Heimat til en helt særegen bok; en slags blanding av dagbok, tegneserie og fotoalbum.

Nora Krug spør seg hvorfor det er viktig å høre til et sted, hvorfor det er viktig å kjenne til røttene sine. Og hva vil det si å komme fra et land som har startet to verdenskriger og hatt jødeutryddelsen som et av sine hovedmål? På samme tid lengter hun tilbake til Tyskland og skammer seg over å være tysk.

Og selv om hun er gift med en jødisk mann, føler hun seg ansvarlig for og har skyldfølelse for nazistenes antisemittisme. Det blir derfor tvingende nødvendig for henne å finne ut av hvilken side besteforeldrene stod på, samtidig som hun er redd for svarene.

Hun går helt tilbake til oldeforeldrenes liv, og livet til både grandonkler- og tanter blir også undersøkt gjennom å intervjue familiemedlemmer, lese gamle brev og oppsøke offentlige arkiver. Dermed forteller hun ikke bare om de valgene besteforeldrene tok under andre verdenskrig, men setter det i sammenheng med årsakene til første verdenskrig og mellomkrigsårene.

Krig setter spor. Nettopp derfor er det grunn til å ta vare på freden, 75 år etter andre verdenskrigs slutt.

Anbefalt av Helga

Vi har denne boka kun som papirbok.  Jeg vil låne Heimat

Heimat av Nora Krug. Bokomslag

Grenselosene av Hege Kofstad. Pax, 2019. 268 s.

 

Under andre verdenskrig ble grensen mellom Norge og Sverige strengt bevoktet av grensepolitiet. Tross det, foregikk det også en omfattende grensetrafikk.

Nordmenn som bodde langsmed grensen tok imot, ga ly til og loset folk med behov for å komme i sikkerhet, over til nabolandet vårt. Det var et uhyre farlig arbeid, med stor risiko for eget liv. Et arbeid som også innebar mye uvisshet, frykt og ga stort nervepress, – for hvem kunne man stole på? Hvem var angivere eller medlem av falsk hjemmefront?

Denne sakprosaboka  gir et godt bilde av hvordan grenselosene jobbet. En lavmælt historie som er skrevet med god driv og får frem dramatikken
grenselosene til enhver tid levde midt oppi. Boka ble nominert til Brageprisen i 2019 i kategorien beste sakprosabok.

Anbefalt av Benedikte

Vi har denne boka kun som papirbok.  Jeg vil bestille og låne Grenselosene

Grenslosene. Bokomslag.

Mischling av Affinity Konar. Font, 2017. 377 s.

 

Tvillingene Stasha og Pearl ankommer Auschwitz høsten 1944. 12 år gamle – og rett inn i Mengeles Zoo og til dødsengelen Josef Mengele. Han interesserte seg også for båndet mellom tvillinger.

Krigen går mot slutten men det er fortsatt tid til å gjøre ubotelig skade gjennom medisinske, genetiske og kirurgiske eksperimenter for å utforske hvilken påvirkning bla adskillelse har på tvillinger.

Søstrene legger en overlevelsesstrategi. Gjennom nettopp båndet som tvillinger, skulle de klare dette sammen ved å fordele ansvaret mellom seg slik de alltid hadde gjort. Stasha skulle ta det morsomme, framtiden og det vonde. Pearl det triste, fortiden og det gode. Men vil tvillingene klare å beholde båndet seg imellom og holde seg i live til krigens slutt som ligger ikke langt der fremme?

Konar formidler en sterk historie som berører samtidig som det er fantasi og eventyr gjennom et rikt og bilderikt språk. Boken ble kåret til årets beste bok i flere sammenhenger da den kom.

Anbefalt av Irene

Denne boka kan lånes som ebok i appen BookBites og den finnes som papirbok.

Jeg vil låne Mischling (papirbok)

Mischling. Bokomslag.

Boktyven av Markus Zusak . Damm, 2007. 539 s.

 

Boktyven tar oss med til Tyskland under andre verdenskrig. 9 år gamle Liesel bor sammen med fosterforeldrene sine.  Fosterfaren lærer henne lesekunsten og hun får en stor lidenskap for bøker og lesing. Derfor begynner hun å stjele bøker. Fra blant annet byens mange bokbål. Alle historiene hun leser gir tankene vinger og en slags mening i alt det meningsløse.

Liesel holder ikke historiene hun leser for seg selv. I kjelleren skjuler fosterforeldrene jøden Max. Både han og naboer i bomberommet nyter godt av Liesels lesing. Tilværelsen er preget av et nærvær til døden, formidlet også gjennom forfatterens grep med døden som fortellerstemme. En helt spesiell lesopplevelse, dette her.

En bok både Edel og Benedikte anbefaler varmt.

Boka finnes både som lydbok og ebok i appen BookBites. Vi har den også som papirbok.

Jeg vil låne Boktyven (papirboka)

Boktyven. Bokomslag.

Kvinnen som falt fra himmelen  av Simon Mawer. Dinamo, 2013. 313 s.

 

Marian Sutro ville bare ha vært som enhver engelsk dame; med mål om å finne seg en ektemann og å finne en måte å gjøre nytte for seg på. Men Andre Verdenskrig snur alles liv helt på hodet.

Marian er tospråklig, med en engelsk far og en fransk mor. Hun blir straks rekruttert av British Intelligence og blir opplært i et strengt spiontreningsprogram. Målet er å bistå den franske motstandsbevegelsen.

Det er i hvert fall det Marion tror. Etter som tiden går, oppdager Marion at hun er tiltenkt en større rolle i et spill på liv og død. Det involverer blant annet navnet Clement Pelletier; Marions første, store kjærlighet….

Anbefalt av Stine

Vi har denne boka kun som papirbok.   Jeg vil låne Kvinnen som falt fra himmelen (papirbok)

kvinnensomfalt presse

Barrøy-trilogien av Roy Jacobsen. Cappelen Damm. De usynlige (2013), Hvitt hav (2015), Rigels øye (2017)

 

Havet, døden og kjærligheten. Og krigen.

Hovedpersonen i Barrøy-trilogien av Roy Jacobsen heter Ingrid.

I «De usynlige» følger vi oppveksten hennes på en forblåst øy ytterst i havgapet ved Helgelandskysten rundt 1910-1930. Det er et hardt liv, der fisket og klimaet legger premissene, men det gir også en nærhet til den storslåtte naturen. Menneskene blir små i møte med naturkreftene, men de bærer på en stolthet. Dialogene er på dialekt, og det gjør at boka føles autentisk.

Krigsdager på Barrøy

I «Hvitt hav» har Ingrid blitt voksen. Året er 1944, andre verdenskrig raser, og hun vender tilbake til Barrøy, barndomsøya hun forlot. Hun forbereder seg på en vinter i ensomhet, men storpolitikken endrer alt. Tyskernes tvangsevakuering av Finnmark og Nord-Troms starter i oktober. Engelskmennenes bombing av fangeskipet Rigel 27. november fører til at over 2500 mennesker omkommer. Begge hendelsene får konsekvenser for Ingrid. Er hun ikke alene på Barrøy likevel? Hun blir stilt overfor vanskelige valg, for noen må skjules fra okkupasjonsmakten og dens medløpere. Og alle er merket når freden kommer.

Roy Jacobsen har tatt utgangspunkt i faktiske hendelser, og historien er både spennende og dramatisk. Forfatteren skriver på en medrivende måte om hvordan krigen i Norge påvirket enkeltmennesker. Han setter samtidig søkelyset på en krigskatastrofe som ikke har vært så kjent i ettertid.

Den siste boka i trilogien, «Rigels øye», tar for seg året etter krigens slutt. Sommeren 1946 forlater Ingrid Helgelandskysten og begir seg ut på vandring gjennom Norge med et lite barn på armen. Hun vil ha svar. Men hvem kan hun stole på? Hvorfor prøver folk hun treffer å skjule hva som har skjedd og er hun selv villig til å høre sannheten?

Jacobsen skriver igjen troverdig om hvordan krigen påvirket mennesker i landet vårt, selv etter at den var over. Han får fram hvor dype sår mange mennesker hadde, og hvor skjør freden var.

Anbefalt av Helga.

Bøkene finnes i ebok-appen BookBites. Vi har disse bøkene også som lydbøker på CD og som papirbok.

Jeg vil låne bøkene i Barrøy-serien (papirbok)

Barrøy trilogien. Collage av bokomslag

Tyvenes by av David Benioff. Gyldendal, 2009. 296 s.

 

Tyvenes by plasseres oss midt i et iskaldt, mørkt og sterkt krigsrammet Leningrad. Denne byen ble under andre verdenskrig beleiret av tyske og finske tropper.

En konsekvens av dette var at matforsyningene stoppet opp og byen ble rammet av hungersnød. Befolkning sultet og prøvde å overleve i temperaturer ned mot 40 minusgrader.

17 år gamle Lev sitter brannvakt på et hustak da han får øye på en tysk fallskjermsoldat som har endt sine dager på bakken under han. Det er forbudt å ta eiendelene til den døde, men hva gjør man ikke når sulten og frosten knager i kroppen?

Med denne hendelsen som utgangspunkt byr Tyvenes by deretter  på en gripende og spennende historie om krig og overlevelse. Boka byr på en mørk fortelling, men gir også en flott skildring av et vennskapsforhold mellom to ulike unge gutter som må samarbeide om en svært krevende oppgave.

Anbefalt av Benedikte

Vi har denne boka kun som papirbok. Jeg vil bestille og låne Tyvenes by (papirbok)

Tyvenes by. Bokomslag

Sang for sekstiåtte forrædere av Gaute Heivoll. Tiden, 2018. 389 s.

 

Vi er i en liten bygd et sted på Sørlandet, rett før krigsutbruddet.  Vi møter den stille gutten Andreas som viser seg å være et nådebegavet musikalsk talent. Ikke er et øye tørt da han får prøve seg på tangentene i kirken.

Andreas og musikken blir et slags sentrum i denne romanen som også handler om hvordan en liten bygd kunne få flest forrædere i prosent i Norge under krigen.  Hva gjorde det med bygda, folket og veien videre etter krigen?

Bygdas sterke mann, Gerhard Andersen, er sentral i hvordan dette kunne skje, for de fleste i bygda frykter Gerhard. Stemningen i bygda endres. Mistro og splittelse sprer seg.

Dette er en historie basert på faktiske hendelser og viser at det noen ganger bare skal en person til. Heivoll toucher innom temaer som skyld, straff men også forsoning og tilgivelse i en intensitet og inderlighet som skaper spenning. Han skildrer godt, skaper gode bilder i en historie som treffer deg. Og midt i dette står Andreas, musikken og dens kraft oppi det hele.

Anbefalt av Irene

Boka finnes som ebok i appen BookBites og som papirbok.   Jeg vil låne Sang for sekstiåtte forrædere (papirbok)

Sang for sekstiåtte forrædere. Bokomslag.

Alt lyset vi ikke ser av Anthony Doerr. Pantagruel, 2014. 634 s.

 

Historien foregår i Frankrike og Tyskland under andre verdenskrig. Vi møter den unge, blinde franske jenta Marie-Laure som sammen med faren sin må flykte fra Paris til kystbyen Saint-Malo når nazistene okkuperer Paris. Faren arbeider ved det naturhistoriske museet i Paris og med seg i bagasjen har de den verdifulle edelstenen «Flammehavet».

På samme tid blir vi kjent med den unge tyske foreldreløse gutten Werner. Han vokser opp på barnehjem og er et teknisk geni når det gjelder radio. På grunn av disse tekniske ferdighetene blir han plukket ut til å delta i Tysklands kamp om verdensherredømme og jakten på den verdifulle edelstenen «Flammehavet»

Dette er en eventyrlig historisk roman med andre verdenskrig som bakteppe. Historien blir fortalt i et raskt tempo, med korte kapitler og veksler mellom Marie-Laure og Werner. En spennende bok med gode personkarakteristikker skrevet i et lekende og originalt språk.

Anbefalt av Anine.

Boka finnes som ebok i appen BookBites og som papirbok.  Jeg vil låne Alt lyset du ikke ser (papirbok)

Alt lyset vi ikke ser. Bokomslag

Leksikon om lys og mørke av Simon Stranger. Aschehoug, 2018. 395 s.

 

Leksikon om lys og mørke byr på en helt spesiell historie fra andre verdenskrig. Skrevet over malen til et leksikon med korte og lengre artikler (kapitler). Hver for seg og sammen gir de sitt blikk på den gripende familiehistorien som fortelles. Koblingen mellom forfatterens egen svigerfamilies historie og Henry Rinnan ble utgangspunktet for romanen som også forsøker å finne noen svar:

Hvordan kunne denne familien flytte inn i det beryktede huset fra krigens dager, – huset som gikk under navnet Bandeklosteret. Hvem var Henry Rinnan og hvordan kunne han ende opp som en av Norges mest forhatte og beryktede menn?

Dette har blitt en helt spesiell, leseverdige, god roman fra andre verdenskrig og om jødeforfølgelsen.

Anbefalt av Benedikte

Boka finnes som ebok i appen BookBites og som papirbok.  Jeg vil låne Leksikon om lys og mørke (papirboka)

Leksikon om lys og mørke. Bokomslag.

Nærmere høst av Marianne Kaurin. Aschehoug, 2012. 245 s.

 

Året er 1942. Ilse er 15 år. Hun bor på Grünerløkka med søstrene og foreldre sine. Som alle andre 15-åringer er Ilse mest opptatt av seg selv. Hun har ingen store bekymringer annet enn å få god kontakt med Herman i oppgangen som hun er forelsket i.

Bekymringene blir derimot store etter hvert. Politiet banker på døra til den jødiske familien og tar dem med til en konsentrasjonsleir i Polen. Ilse er ikke hjemme denne dagen. Det betyr at hun slipper unna.

Ilse får merke på kroppen hvordan krigen og jødeforfølgelsen plutselig griper inn i livet hennes på en brutal måte. Hvordan er det å leve i krig under ungdomsårene? Er det lov å være forelsket og litt glad selv om verden raser rundt deg?
Dette er en bok om både forelskelse, fortvilelse, om håp og om tap. Den er både veldig vond og trist og samtidig litt fin.

Marianne Kaurin har et fantastisk språk. Det er nesten litt poetisk. Hun lager et flott og enkelt bilde på en enkeltskjebne i dette forferdelige som skjedde under 2.verdenskrig.

Passer for alle fra 14 år og oppover.

Anbefalt av Kari.

Denne boka finnes som ebok i BookBites og vi har den som papirbok.    Jeg vil låne Nærmere høst (papirbok)

Nærmere høst. Bokomslag

Kodenavn Overlord av Tor Arve Røssland. Vigmostad Bjørke, 2019. 294 s.

 

Det er røyk og redsel overalt. Foreldrene til Henry bestemmer at han skal evakueres. Han og mange andre barn og unge havner i en liten by som heter Effingham. Henry er heldig, han blir hentet av en bekjent, rektor Cross, og skal få bo med han og kona hans. De skal passe på at Henry gjør det bra på skolen, han skal bli lege som faren sin. Men alt Henry vil er å bli pilot!

Krigen fortsetter og i 1944 fylles den lille byen deres av amerikanske og canadiske soldater. De planlegger et siste, stort slag for å frigjøre Europa fra Hitler og nazistene. Henry og vennene hans blir godvenner med soldatene og overhører mange av kodeordene som angår slaget. Ord han igjen deler med rektor Cross som bruker dem i kryssordene han lager.

At han kunne være så dum å røpe hemmelige kodeord! Det er noe han angrer på da han sitter i avhør hos sikkerhetstjenesten.

Anbefalt av Eileen

Boka finnes som ebok i BookBites og som papirbok.  Jeg vil låne Kodeord Overlord (papirboka)

Kodenavn Overlord. Bokomslag

Anne Franks dagbok av Anne Frank. Aschehoug, 2010.  Oversatt av Bodil Engen. 362 s. – 1. utg. 1952

 

Dagboka er skrevet av den jødiske jenta Anne Frank, angivelig fra 12. juni 1942 til 1. august 1944. Hun skrev den fra hun var 13-15 år.

Familien til Anne kom fra Tyskland, men allerede som lita jente flyktet de til Nederland fordi det ble vanskelig å være jøde i Tyskland.

Dagboka inneholder en del som minner om vanlig tenåringsliv. Irritasjon på foreldre, forelskelse, drømmer…. men ellers er det lite som minner om det vi tenker på som normalt. I perioden 42-44 levde familien i dekning for nazistene. De gjemte seg i loftsrommet over en forretning i Amsterdam.

Anne Frank døde i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen. Faren besluttet etter krigen at boka skulle gis ut.

Dette er en bok mange har lest som barn, meg selv inkludert, men som jeg mener man godt kan lese igjen som voksen. Boka gjorde sterkere inntrykk på meg da jeg leste den igjen med en annen bakgrunnsforståelse i voksen alder.

Anbefalt av Edel.

Boka finnes som ebok i BookBites og som lydbok på cd og papirbok i flere utgaver.  Jeg vil låne Anne Franks dagbok (papirbok)

Anne Franks dagbok. Bokomslag.

Over grensen av Maja Lunde. Gyldendal, 2012. 165 s.

 

Året er 1942. Gerda og Otto er 10 og 12 og bor sammen med foreldrene sine i et stort gammelt hus. Når lensmannen og tyske soldater kommer og arresterer foreldrene deres, finner Gerda og Otto ut at det er to jødiske barn som gjemmer seg i kjelleren; Daniel og Sarah. De venter på hjelp til å komme seg til faren sin i Sverige. Siden foreldrene deres ikke kan hjelpe lenger, bestemmer Gerda og Otto seg for å gjøre det selv.

Det blir en dramatisk flukt. Med nazistene i hælene må de fire barna snike seg med toget til Halden, og finne en grenselos som kan hjelpe dem over grensen. Men hvordan skal de klare det? Hvem kan de egentlig stole på?

Denne boken har bakgrunn i hendelser som faktisk skjedde under 2. verdenskrig. I februar 2020 var det premiere på filmen «Flukten over grensen» som er basert på boken. Både boken og filmen er spennende, og anbefales alle som vil lære mer om livet i Norge under krigen.

Anbefalt av Susanne

Boka finnes som lydbok i BookBites og som papirbok.  Jeg vil låne Over grensen (papirbok)

Jeg vil bestille og låne Flukten over grensen (filmen basert på boka)

Over grensen. Bokomslag Gyldendal.

Gutten på trekassa av Leon Leyson. Schibsted , 2014. 234 s.

 

10 år gamle Leon opplever at hans gode liv i Polen blir snudd på hodet når tyskerne invaderer landet. Etter mye flytting ender til slutt Leon, foreldrene og fem søsken i en arbeidsleir i Krakow. Selv om Leon bare er en liten gutt får han jobbe ved Oskar Schindlers fabrikk sammen med faren. Leon er yngstemann der, og er så liten at han må stå på en trekasse for å rekke opp til maskinene.

Oskar Schindler reddet mange jøder, og Leon var heldigvis en av dem. Han mister imidlertid tre søsken i løpet av denne tiden.
I denne boka får man skremmende god innsikt i hvordan det var å være i arbeidsleir under krigen. Hva det fulgte med av redsel, sult og desperasjon.
Leon Leyson døde i 2013, rett etter at han leverte inn manuset til denne boka.

Kanskje får du også lyst til å se Schindlers liste; enten for første gang, eller igjen!

Anbefalt av Kari.

Boka finnes kun som papirbok. Jeg vil låne Gutten på trekassa (papirbok)

Gutten på trekassa. Bokomslag

En øy i havet av Annika Thor. Omnipax, 2001. 200 s.

 

Wien 1939. Nazistene er på fremmarsj, arbeidsløsheten og fattigdommen er stor. På radioen høres Marlene Dietrich sine sanger og Adolf Hitler sine propagandarop.

Steffi er 12 år. Hun bor sammen med lillesøsteren sin Nelli og foreldrene i en leilighet i Wien. De er jøder og nå som nazistene gjør sitt inntog bestemmer foreldrene at det beste er å sende barna sine i trygghet i Sverige.

Søstrene Steffi og Nelli ankommer en øy i havet utenfor Stockholm og blir plassert i hver sin familie. Steffi er så utrolig redd! Kommer hun til å se foreldrene sine igjen? Hvorfor får hun ikke bo med Nelli slik de ble lovet? Hun føler seg sveket, forlatt, sint, tilsidesatt og både liten og stor samtidig.

Dette er en nydelig historie som selv om den har handling fra 2.verdenskrig er like aktuell i dag. Hvordan er det å komme alene til et nytt og fremmed sted? Hva må man gjøre for at folk skal like deg? Hvordan kan voksne menneskers fremmedfrykt innvirke på et barn liv?

Annika Thor er en fantastisk svensk forfatter som treffer alle fra 10-100 med denne boka. Og det beste er at den følges opp av tre bøker til om Steffi!

Anbefalt av Kari.

Denne boka har vi kun som papirbok.  Jeg vil låne En øy i havet (papirbok)

En øy i havet. Bildeomslag
Translate »