Tegneserier for barn

Kasper anbefaler

Mange elsker tegneserier og det er jo ikke rart, de speiler jo en verden barna kjenner fra digitale spill og animasjonsfilmer.

 

Nå har det dukket opp flere helt nye serier. Mange av de mest leste seriene fra tidligere har kommet med nye nummer, noe som bekrefter tegneserienes popularitet. Det er mange dyktige tegneserie-skapere der ute, både i Norge og ellers i verden.

Tegneserier er flott lesetrening, selv om det trengs litt øvelse å forstå hvordan de skal leses. Jeg kjenner en gutt som heter Kasper. Han er 9 år og han har akkurat lest Spøkelsesvenn – Det første møtet.  Denne likte han og han synes synd på spøkelset, Saga, som vi treffer i denne boka.

Tegneseriene jeg har tatt med her passer for barn.

 

Eileen Ødegaard

Spøkelsesvenn – Det første møtet av Michelle Tolo. Aschehoug, 2020. 101 s.

 

Forfatteren er fra Bergen, bor i Oslo og har utdannelse fra Danmark og hun har jobbet med film og animasjon i London. Dette er hennes første bok og starten på en serie og den er bra!

Magnus er sur for at han og moren må flytte til denne slitne drittbyen. Den er så sliten at ting faller fra hverandre, i hvert fall faller det ofte noe ned fra tak og andre steder. Allerede første skoledag knuser han ruta på rektors kontor, ved et uhell, men det gjør at skolens to rampegutter vil være vennene hans.

En dag han og moren er i byen finner han en kattefigur som ser ut akkurat som katten han elsket, Blåveis. Og da de går rundt på Halloween dukker et spøkelse opp, et spøkelse som bor i denne figuren. Det er jo ikke rart Magnus hyler og løper for livet?

Jeg vil låne Spøkelsesvenn – Det første møtet av Michelle Tolo

 

Kasper anbefaler (3)

Nordlys av Malin Falck. Egmont Kids Media, 2018. 168 s.

 

Sonja er ute med hesten sin, Stjerna, på sin egen konfirmasjonsdag. Det blir jo litt rabalder når hun kommer hjem og så vidt rekker å dusje og skifte før de må reise til kirken. Til selskapet etterpå dukker onkel Henrik uventet opp og han har med seg ei nål fra vikingtiden.

Om natten finner Sonja en merkelig gutt nede i stua, han jakter på nålen hun fikk og her starter eventyret. Moderne fantasy og norrøn mytologi fungerer flott i denne norske serien.

Jeg vil låne Nordlys

Nordlyscollage

Barnevaktklubben av Raina Telgemeier, har siden fått ulike forfattere og illustratører

 

Fire venninner som trenger penger bestemmer seg for å starte en barnevaktklubb. De får fort oppdrag, og selv om ikke alle ungene de skal passe, eller foreldrene deres, er like søte, tar de utfordringen.

Humor, drama, vennskap og forelskelse….  Denne serien har det meste.

Jeg vil låne Barnevaktklubben

Barnevaktklubben

Nikoline – Kryptozoologi for begynnere av Sylvia Douyè og Neyret, Aurélie

 

Amuletten møter Nordlys i denne magiske tegneserien for mellomtrinnet! Nikoline har fått plass på det eksklusive kurset til den berømte kryptozoologen Arthur Balzar. I tillegg til å lære om de mytiske skapningene som lever i vår verden, står magi på timeplanen. Forlagets omtale.

Jeg vil låne Nikoline

Nikoline

Hundemannen av Dav Pilkey. Vigmostad Bjørke, 2017. 231 s.

 

Mannen som skriver denne serien er kjent for mange barn, det er han som skriver bøkene om Kaptein Supertruse.

Da forstår dere nok at Hundemannen er morsom, selv om det startet ganske tragisk. En politimann var på jobb sammen med politihunden sin da de ble skadet i en eksplosjon. De ble kjørt til sykehus i ambulanse, men hodet til politimannen døde, og hundens kropp. For å gjøre det beste for at begge skulle få leve videre sydde kirurgen hundens hode på politimannens kropp og så ble Hundemannen til.

Jeg vil låne Hundemannen

Forfatteren fikk diagnose ADHD og dysleksi da han var barn. Han laget mye styr på skolen, men da han fikk tips til å tegne mens han satt på gangen, ble det starten på karrieren hans.

Hundemannen

Morten og Mahdi av Kim Fups Aakeson og Rasmus Bregnhøi. Kagge, 2019. 101 s.

 

Morten og Mahdi er to gutter som er oppslukt av dataspill som World War 2 De elsker å skyte nazier. Iblant blir de passet av en snodig, gammel bestefar, som egentlig er ganske kul. Og de drar i svømmehallen, spiller fotball og gjør vanlige ting som alle barn gjør. Og de er litt rampete.

 

Jeg vil låne Morten og Mahdi

Morten og Mahdi

Pandoras arv av Kara Leopard og Kelly & Nichole Matthews. Outland, 2020. 

 

Mange gledet seg til at denne skulle bli oversatt til norsk og nå er den her. Charlie, Janet og Trevor er på ferie og nå løper de rundt i en fremmed skog på jakt etter katten, Po, som har sluppet ut av buret. Det er ikke lett å fange en katt, og særlig ikke da han forsvinner inn en smal kløft i fjellet. Men barna får også presset seg inn og der finner de en fantastisk skatt som består av gamle statuer. Problemene starter da Trevor får veltet en krukke som knuser og slipper løs ulike monstre. Og katten PO, han kan plutselig snakke!

Jeg vil låne Pandoras arv

Pandoras arv

Jack i jungelen av Ben Hatke. Fontini, 2019. 207 s.

 

Denne tegneserie-skaperen har tydelig likt Jack og bønnestengelen, men i denne utgaven gir Jack bort morens bil i bytte mot magiske frø. Og frøene er virkelig magiske. Men, som i eventyret, så blir ikke moren særlig blid. Og da politiet finner igjen bilen står den i ei grøft og er ganske sølete og litt ødelagt.

Jack og Hedda, søsteren til Jack som vanligvis ikke snakker i det hele tatt, lager en åker og sår frøene de fikk. Det tar ikke så lang tid før det vokser opp planter. Det er mange merkelige skapninger og monstre som spretter ut av disse plantene og Jack, Hedda og nabojenta Frida, må kjempe mot dem etter hvert som de dukker opp.

Jeg vil låne Jack i jungelen

jack i jungelen

Spilledåsen – Velkommen til Pandoria av Gijè og Carbone. Gyldendal, 2019. 56 s.

 

Nora har fødselsdag. Hun blir åtte år. Men etter at moren hennes døde er hun bare trist og lei seg og har ikke lyst til å feire noe som helst. Men faren gir henne en nydelig gave, en spilledåse som tilhørte moren hennes. Nora blir veldig fascinert av spilledåsen og så viser den plutselig vei til en annen verden, en miniverden som heter Pandoria. En verden også moren hennes besøkte.

Eline snakket så fint om denne på filmen hun laget, men jeg måtte ta den med her, også.

Jeg vil låne Spilledåsen – Velkommen til Pandoria

Spilledåsen

Krypto – Ned i dypet av Hans Jørgen Sandnes. Gyldendal, 2020.143 s. 

 

Denne har også Eline snakket om på filmen, men den må med, den er så bra! Hans Jørgen er jo kjent for mange barn i hele Norge og her i distriktet enda mer. Han tegner bøkene om Tiril, Oliver og Åtto i samarbeid med Jørn Lier Horst og Detektivbyrå nr 2. Han har laget bøker med utgangspunkt i Prøysens fortellinger og sanger, han har illustrert barnebøker sammen med Maja Lunde og han har vært med å lage boka om grevlingen som er maskoten her på Larvik bibliotek. I tillegg holder han tegne- og animasjonskurs for barn og unge i distriktet.

Krypto er et sjømonster, men boka starter med en vanlig sommerdag hvor en gutt stuper ned i dypet. Han kommer ikke opp igjen. Han er borte!

Og den handler om Ophelia som blir fosterbarn hos familien Birken. Hun er veldig opptatt av havet og alle som bor der. Det er Ophelia som først får se sjømonsteret. Krypto er enorm og Ophelia tror hun har drømt, men den gamle fiskeren som bor i nabohuset har også sett monsteret.  Sammen prøver disse to å finne ut mer om Krypto og den lille Krypto-babyen som bare er søt.

Jeg vil låne Krypto

Krypto

Drømmetreet av Bjørn Ousland. Cappelen Damm, 2019. 64 s.

 

Peder og Pi er søsken. Peder er veldig liten og ofte må Peder passe på han. Det må han denne kvelden, også, og de tar en tur ut, selv om det aldri skjer noe moro i byen. Men så ser de et smug de ikke har sett før. Og en butikk de heller ikke har sett. Der inne finner de ei heks og hun leter etter øyet sitt. Da Peder finner øyet blir hun glad og han får velge en belønning. En belønning Pi vil ha, og han går til slutt med på avtalen om at han får velge en pose med magiske frø om heksa får beholde lillebroren.

Jeg vil låne Drømmetreet

Drømmetreet
Translate »