Bokanbefaling: Sommerboken av Tove Jansson

Sommerboken. Bokomslag.

En bok jeg kommer tilbake til når sommeren kommer, er denne lille fortellingen signert Mummitrollets mamma, Tove Jansson. Og nå når sola steker på himmelen, badetemperaturene stiger og det er mer enn varmt nok i skyggen…. Hva er vel mer på sin plass da enn å ta frem denne fine boka – Sommerboken. 

 

På en øy i finskebukta treffer vi Sophia, hennes pappa og farmor. Pappa er nærmest som en kullisse i historien. Han er der, men det er den lille jenta Sophia og farmor vi kommer tett på.  De har et spesielt og fint forhold, de to. Sophia stiller sine undrende spørsmål. Noen også veldig direkte. Og farmor svarer henne. Som når hun spør sin gamle farmor om når hun skal dø. «Snart. Men det har du slett ikke noe med» svarer farmor kontant. (s. 7) Farmor er en direkte, tydelig, streng og smårampete type – som  viser stor omsorg for barnebarnet sitt.

Sammen utforsker disse to denne lille øya. De går på oppdagelsesturer, steiner og planter, dyr og insekter, – det er mye å oppleve sammen. De leker sammen. Og det er mye å snakke om sammen.

Dette er en lavmælt, sjarmerende historie. Gode stemninger, her er humor og vemod. Dialogene mellom Sophia og farmor gir rom for ettertanke.

Sommerboken egner seg også godt som høytlesning. En nydelig fortelling som tåler gjenlesning, – flere ganger!

Anbefales av Benedikte Gjone

 

Denne boken har vi bare som papirbok. Jeg vil låne Sommerboken 

Translate »