Litterære mursteiner du bør lese

Litteraøre mursteiner collage

For deg som liker å være inne i en god historie som varer lenge, har vi noen anbefalinger på gode og tykke romaner.

 

Vi har satt sammen en liste over de tykke, fysisk sett tunge bøkene, de bøkene som faller inn under kategorien mursteiner. 

Underholdende, spennende, historier å grave seg ned i for mange dager, kanskje uker eller hele sommeren….

En tykk bok bruker man gjerne litt tid på. Og som med mennesker man bruker mye tid på, kan en tykk bok ende opp som en god venn av det slaget du aldri glemmer, men alltid holder fast ved og husker på.

Her er våre anbefalinger

Kron eller mynt av Jeffrey Archer. Vigmostad Bjørke , 2019. 598 s. Oversatt av Einar Blomgren.

 

Alexander Karpenko er en ung begavet gutt bosatt i Leningrad, Sovjetunionen 1968. Når faren hans blir tatt av KGB ser Alexander og moren seg nødt til å flykte. Det er to skip som ligger til kai, det ene skal til USA, det andre til Storbritannina. Hvilket skip skal de velge? Alexander kaster kron eller mynt.

Dette valget blir skjebnesvangert for hele deres videre liv og framtid. Gjennom historien får vi følge Alexander som ung immigrant i et nytt land der han forsøker å skape seg et nytt liv i den nye verden.

Dette er en lett og underholdende fortelling med mye spenning og driv og det er vanskelig å legge historien til side. Vi følger Alexander gjennom 30 år og blir samtidig presentert for mange av de store verdensbegivenhetene i samme periode.

Anbefales av Anine B. Edvardsen

Denne boka har vi kun som papirbok.  Her kan du bestille Kron eller mynt.

Kron eller mynt. Bokomslag

Søstrene Makioka av Junichiro Tanizaki. Press, 2014. 691 s. Oversatt av Ika Kaminka

 

Det er fire vakre søstre i familien Makioka. De to eldste, Tsuruko og Sashiko, lever allerede som tradisjonen tilsier i arrangerte ekteskap, men hva med Yukiko? Hun er født i geitas år, og ifølge gammel overtro betyr det at hun er et dårlig parti. Eller er hun rett og slett «ubortgiftelig»?

Det haster imidlertid med å få giftet bort den stille Yukiko, for søster nummer fire, den vidløftige Taeko, er allerede innblandet i mannfolkhistorier. Og for at hun ikke skal sverte familiens rykte ytterligere, er det viktig å få plassert henne trygt innenfor ekteskapets rammer. Noe som ikke kan skje før familien har funnet en passende mann til søster nummer tre.

Handlingen foregår i Osaka, og etter hver også i Tokyo, i årene 1938-41. Japan befinner seg i en brytningstid, der gamle og omstendelige sosiale ritualer er i ferd med å bli erstattet av en mer moderne verden.

Tanizaki har laget et fargerikt persongalleri, og i tillegg til familien Makioka og Yukikos friere, blir vi kjent med flere kvinner i rollen som Kirsten giftekniv, samt Taekos mannlige bekjentskaper, hennes russiske eksilvenner og den tyske familien i nabohuset.

Jeg synes den mannlige forfatteren er god til å skildre stemningene mellom bokas kvinner, og han gir oss et usminket og ærlig portrett av både motsetningene og samholdet mellom søstrene, de ulike alliansene dem imellom og søstrenes skiftende følelser for hverandre. Forventing og glede, frustrasjon og fortielse, bekymring og skuffelse, sinne og sorg. Dessuten er det fascinerende og lærerikt å lese om en så fremmedartet kultur som den japanske.

«Søstrene Makioka» er blitt kalt Japans svar på Jane Austens «Stolthet og fordom», og romanen regnes som et hovedverk innen klassisk japansk litteratur. Opprinnelig ble den utgitt som en trilogi i årene 1944-48, og først i 2014 ble den oversatt til norsk. Det er en skikkelig murstein på nesten 700 sider, så det gjelder å finne fram godstolen!

Anbefales av Helga Frengstad

Denne har vi kun som papirbok. Søstrene Makioka kan bestilles og lånes her

Søstrene Makioka. Bokomslag. Press forlag

Kraften av en av Bryce Courtenay. Juritzen, 2012. 712 s. Oversatt av Ellen Karine Berg.

 

Peekay er en ung sørafrikansk gutt med engelsk opprinnelse. Som 5-åring blir han sendt på internatskole og opplever noen tøffe år. Når han til slutt kan forlate skolen treffer han på toget hjemover en mann som kommer til å endre hele hans framtid.

Hoppie er bokser og introduserer Peekay for boksesporten. Peekay er en fyr som aldri gir opp, og han vokser opp til å bli et forbilde og en samlende kraft for hele Sør-Afrika.

«Kraften av en» er en velskrevet episk oppvekstroman om å måtte stole på egen styrke. Handlingen foregår i Sør-Afrika på 1930-tallet og to tiår framover. En eksotisk, brutal historie om en bemerkelsesverdig ung mann.

Anbefales av Anine B. Edvardsen

Denne boka finnes ebok i appen BookBites og kan lånes som papirbok.   Jeg vil låne Kraften av en (papirboka)

Kraften av en. Bokomslag

Et skilt ved korsveien av Iain Pears. Gyldendal, 2000. 721 s. Oversatt av Bodil Engen og Knut Johansen.

 

Oxford, 1663: Doktor Robert Grove blir funnet død, alt tyder på at han er forgiftet. Den unge Sarah Blundy, blir tiltalt for mordet.

I romanen fortelles fire forskjellige versjoner av mordforløpet. Fortellerstemmene tilhører den italienske legen Marco da Cola, forræder-sønnen Jack Prescott, matematikeren John Wallis og antikvaren Anthony Wood. Kun en av de fire forteller sannheten.

Denne romanen kan man med rette kalle en historisk, intellektuell krim. Her må man virkelig konsentrere seg helt fra starten for å få med seg detaljene. Man blir med på en reise i britisk historie, samtidig som man blir med inn i de mørke, dystre laboratoriene i Oxford. Man får til og med være med på et av de første forsøkene på blodoverføring! Språket er levende og detaljrikt. Forfatteren har satt seg grundig inn i 1600-tallets ideer og tankesett.

Er man interessert i historie og vitenskap, og liker en mordgåte på toppen, får man virkelig mesket seg i denne mursteinen av en kriminalroman. Er Rosens navn av Umberto Eco en favoritt, vill man elske denne.

Anbefales av Stine Aske

Denne boka har vi kun som papirbok.  Jeg vil låne Et skilt ved korsveien

et skilt ved korsveien

Den smale vei til det dype nord av Richard Flanagan. Cappelen Damm, 2015. 487 s. Oversatt av Monica Carlsen

 

Er det mulig å være et godt menneske under ekstreme forhold?

Australske Flanagan har brukt farens erindringer fra andre verdenskrig som utgangspunkt for sin storslåtte roman om krigens redsler og kjærlighetens sterke kraft. Det tok ham visstnok 12 år å skrive den.

Romanens hovedperson er kirurgen Dorrigo Evans fra den australske øya Tasmania. Han har foretatt en klassereise og fått seg en solid utdannelse. Til tross for at han allerede har en kjæreste, innleder han en relasjon til onkelens kone Amy og lover å komme tilbake til henne når krigen er over.

Evans blir tatt til fange av japanerne og får ansvaret for 1000 medfanger. Den japanske keiseren ønsker å bygge en jernbane i jungelen mellom Thailand og Burma. I ettertid har den fått navnet «Dødens jernbane», og mange kjenner kanskje til det vanvittige prosjektet gjennom filmen «Broen over Kwai». Uten ordentlige redskaper og under umenneskelige forhold bukker stadig flere under av sykdom, sult og vold. Evans håpløse oppgave består i å beskytte mennene sine, samtidig som han må sørge for at de japanske vaktene får oppfylt sine stadig høyere krav til arbeidskraft.

En av bokas styrker er det stadige skiftet av synsvinkel og kontrasten mellom østlig og vestlig tankegang. Vi får vite hva mange av romanens karakterer tenker og føler både før, under og etter krigen. Det gjelder Amy, Evans og flere av mennene hans, men også noen av fangevokterne. Særlig Nakamura. Han som lever og ånder for keiseren, elsker haikudikt og klarer å snike seg unna en dom for krigsforbrytelser.

«Den smale vei det dype nord» ble hedret med Bookerprisen i 2013, og bokas tittel er hentet fra en reiseskildring av den berømte japanske haikudikteren Basho.

Anbefales av Helga Frengstad

Denne boka finner du som ebok i BookBites og som papirbok. Jeg vil låne Den smale vei til det dype nord

Den smale vei til det dype nord. Bokomslag

Seierherrene av Roy Jacobsen. Cappelen, 1991. 632 s.

 

En stor norsk samtidsroman og slektskrønike.

I første del av boka følger vi Marta og hennes oppvekst på Dønna i Nordland fra sommeren 1927. Det er tøffe tak og hele storfamilien må bidra for å få mat på bordet. Som 14-åring reiser Marta til Oslo og jobber først som hushjelp før hun får jobb på et bakeri. Etter hvert møter hun Frank og de blir et par.

I andre del av boka er det Roger, sønnen til Marta og Frank som forteller. Vi følger han gjennom oppveksten i drabantbyen Årvoll på 60-tallet, skolegang og studier fram til han er en etablert familiefar på 1990-tallet.

Dette er en velskrevet fortelling som tegner opp de store linjene og endringene i det norske samfunnet fra 1930 til 1990. Forfatteren fikk Bokhandlerprisen og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris for denne romanen.

Anbefales av Anine B. Edvardsen

Seierherrene finnes både som ebok i BookBites og som papirbok.

Her kan du bestille og låne papirboka av Seierherrene

Seierherrene. Bokomslag

Nøkken av Nathan Hill. Gyldendal, 2017. 686 s. Oversatt av Vibeke Saugestad.

 

Nøkken er for deg som liker de tykke, gode, episke romanene.

Samuel Andresen Andersen blir som 11 åring forlatt av moren sin Faye. Helt plutselig bare dro hun fra familien uten noen åpenbar grunn. Årene gikk uten at hun ga livstegn fra seg.

Plutselig en dag, 20 år etter den merkelige forsvinningen, dukker hun opp igjen på en utrolig spesiell måte. På forsiden av alle landets aviser omtales hun nå som Pensjonist-terroristen.

Samuel er nå forfatter. Han sliter med skrivesperre og greier ikke å få dreisen på det prosjektet han holder på med. Med disse nye oppslagene om moren hans i avisene ser han nå en ny mulighet: Hva om han skriver hennes historie? Han må bare finne henne først.

Nøkken er bredt anlagt roman. I denne romanen får du et mangfold av historier og sammen gir de et godt innblikk i deler av amerikansk samfunnsliv fra de tiårene handlingen er hentet fra.

I tillegg til romanens nåtidshistorie, der vi følger Samuel sitt litt mislykkede forfatter-liv, får vi høre om morens oppvekst i Iowa på 60-tallet. Vi får innblikk i Samuel sin barndom og ungdomstid. Vi får også kjennskap til en morfar fra Hammerfest,  og han fortalte historier om Nøkken, om skrømt og andre husnisser til barnebarnet sitt. Forfatteren turnerer disse ulike fortellingene godt.

Dette er  både underholdende og fornøyelig, skrevet i et fint språk og fortalt med både humor og alvor. Her er god satire og rørende skildring fra en oppvekst.  Det er forfatterens debutbok.

Anbefales av Benedikte Gjone

Nøkken finnes både som ebok i BookBites, som lydbok på cd og som papirbok.

Her kan du bestille og låne Nøkken (papirbok og CD)

Nøkken. Bokomslag

Balansekunst av Rohinton Mistry. Aschehoug, 1997. 633 s. Oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen

 

I en liten leilighet i en storby i India bor fire mennesker tett sammen. Året er 1975 og det er unntakstilstand i landet.

Dina er enken i 40-åra som eier leiligheten, hun er syerske og gjør alt hun kan for å klare seg uten å måtte be om hjelp fra familien. Maneck er den unge studenten som trenger et avbrekk fra studenthjemmet og skal leie et rom hos Dina i noen måneder. Ishvar og Om er onkel og nevø, begge skreddere som skal arbeide for Dina med å sy dameklær på provisjon.

Gjennom historien til disse fire menneskene blir vi kjent med Indias kultur og historie fra selvstendigheten i 1947 til unntakstilstanden i 1975.  En brutal, sterk og vakker historie med troverdige skikkelser.

Boka har vunnet flere priser og ble nominert til verdens største pris for ett enkelt skjønnlitterært verk, The International IMPAC Dublin Literary Award, 1997.

Anbefales av Anine B. Edvardsen

Boka finnes både som ebok  i BookBites og som papirbok.

Jeg vil låne Balansekunst som papirbok

Balansekunst. Aschehoug forlag

Fordi det er bittert og fordi det er mitt hjerte av Joyce Carol Oates. Pax, 2015.  429 s. Oversatt av Tone Formo.

 

 

Det er omfattende rasemotsetninger i USA på 1950- og 1960-tallet. Den hvite jenta Iris og den fargede unggutten Jinx bor begge i den lille byen Hammond, men har veldig forskjellig bakgrunn.

En kveld kommer basketballtalentet Jinx i skade for å drepe en hvit rasist, fordi han ønsker å beskytte Iris. Drapet blir aldri oppklart. Hemmeligheten binder imidlertid Jinx og Iris sammen og påvirker dem på ulikt vis. Båndet mellom dem er en blanding av fascinasjon og skam. Begge ønsker seg et annet liv, men mens Iris får muligheten til å klatre sosialt, opplever Jinx at dørene lukkes. Løsningen for ham blir militæret og krigen i Vietnam.

Amerikanske Oates klarer å skape et troverdig bilde av begge hovedpersonene. Hun setter søkelyset på raseskilleproblematikk og skriver klokt om vold, sosiale ulikheter og kjærlighetens vanskelige kår. Det er sårt, og ja, det er bittert.

Anbefales av Helga Frengstad

Denne boka finnes som ebok i BookBites og som papirbok.

Jeg vil låne Fordi det er bittert og fordi det er mitt hjerte (papirboka)

Fordi det er bittert og fordi det er mitt hjerte. Pax forlag

Fugler uten vinger av Louis de Bernières. Pax, 2005. 661 s.  Oversatt av Bodil Engen

 

 

Eskibache er en liten landsby ved kysten av Anatolia i det store Osmanerriket. Der bor det tyrkere, grekere og armenere side om side i fredelig sameksistens. Presten og imamen, fattige og rike.

I årene fra 1900 fram til 1923 får vi et innblikk i livene til skjønnheten Philothei og geitepasseren Ibrahim, Iskander Pottemaker og de unge guttene Karatavuk og Mehmetcik. De har ulik status, tro og skikker, men også et samhold, helt til ideen om etnisk rensing snur opp ned på alles liv. Ingenting blir som før, og alle blir berørt av den politiske uroen som følger.

Det osmanske riket var som et lappeteppe som langsomt falt fra hverandre, og i ruinene av det veldige riket ble Tyrkia dannet. Mustafa Kemal, som tok navnet Atatürk, spilte en viktig rolle i dramaet. Bernieres har skapt et univers som bygger på disse historiske hendelsene.

Romanen hans er en gripende og tragisk historie, en slags rammefortelling som rommer mange små fortellinger. Noen vakre, andre grusomme. Det er vi mennesker som er fugler uten vinger, og som det står et sted i boka: En fugl er et menneske uten sorger.

Anbefales av Helga Frengstad

Denne boka har vi kun som papirbok.

Her kan du bestille og låne Fugler uten vinger

Fugler uten vinger. Pax forlag

Przewalskis hest av Maja Lunde. Aschehoug , 2019. 553 sider

 

Przewalskis hest er tredje roman i det som kalles klimakvartetten av Maja Lunde. Romanen handler om verdens eneste sanne villhester, takhier, men også mye mer. Ikke minst er det en roman om mennesker og natur i sammenheng, og ulike kamper for overlevelse både for hestene og menneskene i disse historiene.

Romanen er sammensatt av tre parallelle historier fra 1881 til framtida 2064. Én begynner i 1881 i St. Petersburg. Her følger vi zoologen Michail som reiser til Mongolia for å hente takhier til en dyrehage i St. Petersburg.

I andre historie er året 1992 og leseren følger veterinæren Karin som bringer villhesten tilbake til Mongolia. Kan flokken klare seg der i det fri?

I tredje historie i 2064 har verden slik vi kjenner det kollapset. Evi og tenåringsdatteren bor på en gård i Norge. Mange har reist fra området. De har knapt med ressurser å leve av. Et lyspunkt er villhoppa i fjøset som venter føll.

Språklig sett er denne lettlest, men her er mye som er tungt og dystert. Noe av hva jeg likte godt med denne romanen var de små lyspunktene i mørke hele veien og helt til slutt.

Anbefales av Edel Melberg

Denne boka finnes som ebok i BookBites, som lydbok på cd og som papirbok.

Jeg vil låne Przewalskis hest

Przewalskis hest. Bokomslag

Søstrene Boleyn av Philippa Gregory. Bazar, 2008. 655 s.

 

Dette er historien om Mary Boleyn, den mindre kjente søsteren til Anne Boleyn; Henrik den åttendes andre kone.

Mary Boleyn kommer til det engelske hoffet som uskyldig 14-åring. Henrik den åttende får straks øynene opp for henne. Mary forelsker seg straks i ham og nyter sin posisjon om uoffisiell dronning. Men det går ikke lang tid før hun forstår at hun kun er en brikke i sin kyniske families maktspill og kamp for innflytelse.

Kongens interesse for Mary kjølner, og hun blir tvunget til å vike for sin beste venn og rival; sin søster Anne. Mary forstår at hun må legge følelser og egne ambisjoner til side, for i det hele tatt å overleve.

En praktfull roman om det sagnomsuste hoffet og personene rundt Henrik den åttende.

Jeg vil bestille og låne denne som papirbok.

 

Anbefalt av Stine Aske

Søstrene Boleyn. Bokomslag.

En tid for alt av Karl Ove Knausgård. Oktober, 2004. 559 s.

 

En tid for alt er en roman som baserer seg en del på to spesielle verk, Antinous Belloris verk Om englenes natur (1584) og Bibelen, samt fakta relatert den naturvitenskapelige revolusjon.

Romanen er til dels det vi kaller kontrafaktisk, altså skriver om hva hvis ting hadde gått annerledes. Tanken denne romanen bygger på er: «hva om Belloris tanker hadde vunnet fram, og Newtons hadde sunket i glemsel?». Hvordan ville utviklingen ha vært da? Handlingen i denne romanen er lagt en del til skapelsesberetningen og historien om noen av de første menneskene ifølge Bibelen.

Avslutningsvis gjør forfatteren et langt hopp i tid og rom til forfatterens egen barndom på Sørlandet. En dag finner han ei død måke. Han husker pappaen tøyse med at måkene har vært engler. Som leser sitter jeg blant annet igjen med en følelse av skrekkblandet fryd, spesielt ved tanken på øyeblikket de tar en nærmere titt under vinga på den døde måka. Og i det hele tatt over denne romanens intellektuelle utforsking og hvordan den setter hele vår kultur og samfunn på hodet. Samtidig oppleves boka stille og rolig, da den på et vis bare setter samfunnet til side og trår inn i et alternativt univers.

Anbefales av Edel Melberg.

Boka finnes som ebok i BookBites, som lydbok (cd) og papirbok.

Jeg vil låne en tid for alt (papirbok og cd)

En tid for alt. Bokomslag
Translate »