Mummitrollet fyller 75 år

lossy page1 375px Tove Jansson with flower crown 001.tiff

I 1945 ga Tove Jansson ut den aller første boken om innbyggerne i Mummidalen. Den het «Småtrollene og den store oversvømmelsen». Siden den gangen har tusenvis av barn over hele verden blitt kjent med Mummitrollet og familien og vennene hans. Det er laget tegneserier og tegnefilmer, og det finnes vel knapt et hjem i den vestlige verden som ikke har minst et interiørprodukt med Mummimotiv.

Men fortellingene fra Mummidalen er ikke bare enkle historier for de minste. Mange som har lest bøkene på nytt i voksen alder, har oppdaget at disse enkle fortellingene rommer mye visdom og filosofiske betraktninger. De beskriver rett og slett hvordan det er å være menneske.

De fleste som har et forhold til Mummidalen, har sine favoritter blant karakterene. Noen liker sinte lille My, noen føler seg som den filosofiske Snusmumrikken, og noen kjenner sikkert en omsorgsfull Mummimamma, med en håndveske som inneholder alt man måtte trenge for å trøste eller oppmuntre. Alle som bor i Mummidalen er inspirert av personer i Tove Janssons liv, og jeg tror at alle som leser bøkene vil finne gjenklang i seg selv og sine egne liv.

 

Her er et par av mine favoritthistorier fra Mummidalen.

Anbefalt av Susanne

Trollmannens hatt
En dag finner Mummitrollet  en hatt, som viser seg å ha magiske egenskaper. Når man putter ting i den og lar dem ligge en stund, blir de forvandlet til noe annet. Eggeskall blir for eksempel til skyer som Mummitrollet og vennene hans kan leke med og sveve rundt på. Men forvandlingene er ikke bare morsomme. Når Mummitrollet kryper ned i hatten mens de leker gjemsel, blir han forvandlet til et avskyelig vesen, og ingen av vennene kjenner ham igjen.

Familien bestemmer seg for å kvitte seg med hatten, men Mummitrollet og Snusmumrikken gjemmer hatten i en hule. De to små vesenene Tufsla og Vifsla dukker opp med en stor koffert, som de har gjemt en skatt i. De har nemlig stjålet en vakker rubin fra Hufsa. Hufsa går med på å bytte rubinen mot Trollmannens hatt, men Trollmannen kommer til Mummidalen og krever å få Kongerubinen.

Heldigvis ordner alt seg, og alle i Mummidalen blir med på festen for å feire.

Trollmannenshatt

Trollvinter

Mummifamilien ligger vanligvis i dvale fra november til april. Men en januarmorgen våkner Mummitrollet og føler seg helt alene. Alt føles annerledes og stille, og ute ligger snøen tung og hvit og kald.

Mummitrollet blir kjent med Mummidalen på en ny måte, han møter Too-tikki som bor i Mummipappas badehus hele vinteren, og han får stifte bekjentskap med den store kulden; Isfruen, som tar livet av alt hun puster på. Inne i Mummihuset oppdager Mummitrollet et lite troll som bor bak kaminen. Det finner han ut er stamfaren til alle mummitroll.

Gjennom vinteren lærer Mummitrollet masse nye ting, men når snøen smelter og våren nærmer seg, kjenner han at han er glad for at familien hans snart skal våkne, og at Snusmumrikken endelig skal komme tilbake.

Trollvinter
Translate »