Kalenderbøker

Adventskalendere har eksistert i over 100 år, og er en fin måte å telle ned til julaften på. Mange har kalendere med sjokolade, noen har små gaver, og noen har aktiviteter de gjør sammen.

Kalenderbøker er en litt annerledes måte å telle ned til julaften på. Det å ta seg litt tid hver dag, og lese sammen, kan være et velkomment friminutt i alle juleforberedelsene. Og ikke minst er det en hyggelig aktivitet hele familien kan gjøre i fellesskap.

Her er noen kalendertips fra oss:

Det helt sanne juleeventyret om kentauren som ville hjem av Mats Strandberg og Sofia Falkenhem

Ken Taur har vært borte fra familien sin altfor lenge. Nå vil han hjem og feire jul sammen med dem i kentaurenes hemmelige rike, gjemt under Nordpolens is og snø.

Det er en lang og farlig ferd for en liten og ensom kentaur, men han får heldigvis noen venner på reisen. Det kommer godt med når julenissen og hele julen er i fare.

Jeg vil låne denne

kentaurensomvillehjem. Bokomslag

Julemysteriet av Jostein Gaarder

Dette er en av de mest leste kalenderbøkene, og en av de første som kom ut i Norge.

Historien handler om Joakim som finner en gammel adventskalender i en liten bokhandel. Inne i lukene i kalenderen ligger det små papirlapper.

Lappene forteller en historie om den lille jenta Elisabeth som kom bort fra moren sin i den travle julehandelen, og havner på en reise gjennom både historien og Europa, og ender opp i en liten stall i Betlehem.

Jeg vil låne denne

julemysteriet. Bokomslag

Jul på Bukken hotell av Christian Wiik Gjerde

Det er første desember og Fredrik og foreldrene sjekker inn på Bukken hotell. Men Fredrik oppdager raskt at alt ikke er helt som det skal være. Når han møter nissejenta Fryd forstår han at jula er i fare.

Den slemme nissen Krampus har kidnappet Erkenissen, og lurt Fredriks far til å hjelpe til med å fjerne all julestemning. Hvis ikke Fredrik og Fryd klarer å få alle i byen glade og i julestemning, er jula avlyst og nissene sendt til Den evige hvile. For alltid.

Jeg vil låne denne

bukkenhotell. Bokomslag

NRK har produsert adventskalendere på TV i mange år, helt siden Jul i Skomakergata. Mange av disse adventskalenderne har blitt bøker i kalenderformat.

Noen eksempler er:

Julekongen av Lars Gudmestad og Harald Rosenløw Eeg

Kevin er en helt vanlig gutt med en helt vanlig familie og et helt vanlig liv. Men en dag finner han en ridderhanske og en hemmelig tunnel.

Tunnelen fører til Ridderdalen, hvor både kongen og snøen har vært forsvunnet i 10 år. Kan Kevin klare å redde julen? Både for familien sin og for innbyggerne i Ridderdalen?

Jeg vil låne denne

julekongen. Bokomslag

Julekort fra Svingen av Kjetil Indregard

Dette er en samling små julekort fra Linus og vennene hans i bygda Svingen. De skriver kort til venner, foreldre og andre. Nure skriver blant annet til den døde faren sin, Victoria skriver til bestevenninnen Charlotte, og Børre skriver til Børre.

Disse små julekortene er fine minifortellinger å ta med seg i en travel førjulstid.

Jeg vil låne denne

9788202264482

Snøfall av Hilde og Hanne Hagerup

Selma er 9 år og foreldreløs, og alt hun ønsker seg til jul er en familie. Et brev til julenissen resulterer i at Selma på magisk vis havner i nisselandsbyen Snøfall. Der skjer det dramatiske ting, og Selma og de nye vennene hennes må finne Julius Julenisse, ellers forsvinner alt det gode, og selveste julaften står på spill.

Jeg vil låne denne

snøfall. Bokomslag

Anbefalt av Susanne B. Bolstad

Translate »