Kjærlighet i koronaens tid

Vi lever i urolige tider nå. Behovet for å drømme seg bort til andre steder og andre verdener er vel noe vi kan kjenne på mange av oss.

Kanskje drømmer vi oss tilbake til livlige piazzaer i Italia eller til solsenga og strandkafeene på den spanske rivieraen….

Å reise dit nå kan vi ikke, men reise kan vi likevel gjennom litteraturen og bøkenes mange og gode historier!  Vi har derfor funnet frem noen tips til gode bøker innen sjangeren Feelgood, altså – noen gode underholdende romaner. Mange av disse finner du i ebok-appen vår BookBites og kan lånes der med det vanlige lånekortet til biblioteket og en pinkode. Appen laster du ned til smarttelefonen din eller et nettbrett.

De ferierende av Emma Straub. Bastion, 2015. 286 s.

Den bemidlede familien Post forlater Manhattan for en to ukers feriereise til Mallorca. Ferien skal fungere som en slags ny start for en familie som har opplevd litt av hvert i den siste. Dessuten skal herr og fru Post 35 års bryllupsdag feires.

Franny er romanens forteller og mor. Jim, faren i familien, har nettopp mistet jobben etter at han hadde en affære med en ung assistent. Datteren Sylvia skal snart starte opp med studentlivet, og ser på ferien som en mulighet til å lære seg litt spansk. Bobby, familiens sønn, reiser med sin personlige trener og kjæreste, Carmen. Med på lasset, har Franny tatt med seg sin beste venn Charlie og hans samboer Lawrence. De to venter på gode nyheter fra et adopsjonsbyrå.

Ferien starter deilig med sol, strender og tennis. Men under fortellingen ligger hemmeligheter og gnager, og som bare venter på å eksplodere under den spanske sola. Før ferien er over vil hjerter være knust, gamle sår vil blø og ingenting vil være det samme igjen. Et særdeles godt skrevet kammerspill som anbefales på det aller varmeste.

Anbefales av Stine Aske og finnes som ebok i BookBites.

DeFerierende 300 dpi

Sydamens hemmelighet av Charlotte Betts. Cappelen Damm, 2018.

To syersker, mor og datter, ankommer den italienske byen Pesaro. Emilia Barton og moren ser etter arbeid og husrom for å slå seg ned her. En stund. Det er tydelig at de to ikke bor lenge på samme sted. Emilia har vanskelig for å skjønne hvorfor, men moren insisterer på at de blir forfulgt.

I Pesaro fører tilfeldigheter til at de får arbeid i det eksentriske husholdet til prinsesse Caroline av Brunswick. Emilia blir raskt betatt av den sjarmerende læreren Allessandro. Da moren en dag blir funnet halvt ihjelslått, forteller hun Emilia at hun, en fattig syerskes datter, er av adelig herkomst.

Boka har en fin historie med gode tidsbilder fra tidlig 1800 i Italia og London. Det er spenning, det er herskapelig, det er romantisk. En god historie å kose seg med i solveggen.

Anbefales av Rigmor Haug og boka finnes som  e-lydbok i Bookbites.

Sydamens hemmelighet

Over horisonten av  Jojo Moyes.  Bastion, 2019. 509 s.

Vi befinner oss på slutten av 1930-årene. Engelske Alice gifter seg med en kjekk amerikaner og flytter til Kentucky i USA. Det spennende livet hun forestilte seg, blir kjapt til noe helt annet da det nygifte paret flytter til den bittelille landsbyen Baileyville.

I samme hus bor også Alice’s kontrollerende svigerfar. Livet blir ensformig og kjedelig, og det er forventet at hustruer er underdanige og legger lokk på egne følelser. Alice har en sterk opprørstrang i seg, og hun får snart en gyllen mulighet til å leve denne ut.

Myndighetene har bestemt at det skal opprettes en omreisende bibliotekstjeneste. Bibliotekarenes oppgave er å ri ut til avsidesliggende boliger og tilby lesestoff, og på den måten bidra til nasjonens dannelse og folkeopplysning. Lederen for tjenesten er Margery O’Hare. Ei tøff dame med dårlig rykte. Alice melder seg frivillig til tjeneste til stor protest fra mann og svigerfar. En beslutning som forandrer livet hennes for all framtid..

En spennende historie basert på historiske fakta. En fortelling om kjærlighet, mot og barske bibliotekarer; hvem liker ikke det?

Anbefalt av Stine Aske og finnes i BookBites.

Jojo Moyes Norwegian cover

Historien om Arthur Truluv av Elizabeth Berg. Cappelen Damm, 2019. 203 s.

85 år gamle Arthur Mose elsket kona si Nola! Han savner henne, og har gjort det hver dag siden hun døde for et halv år siden.
Hver eneste dag besøker han gravstedet hennes og på kirkegården får han også et uventet møte den unge, ensomme jenta Maddy.

Dette er en sjarmerende, varm historie om ensomhet, men også felleskap og vennskap. Lettlest feelgood for deg som vil ha en lys og lett historie som bare er til å kose seg med.

Anbefales av Benedikte Gjone og kan lånes i ebokappen BookBites.

Arthur Truluv

Hagen for små begynnelser av Abbi Waxman. Aschehoug, 2017. 382 s.

Lili er illustratør og bor sammen med sine to små barn i Los Angeles. For noen få år siden opplevde hun en stor tragedie i livet og hun prøver nå å stable livet sitt tilbake.

Lilis sjef sender henne en dag på et kurs grønnsaksdyrking. Rett og slett fordi hun ser at Lili trenger å få nye impulser og siden hun nå skal illustrere  en bok om temaet vil det by på faglig påfyll.

På dette kurset, i denne grønnsakshagen begynner det smått om senn og spire og gro. Ikke bare grønnsaker, men også livslyst, vennskap og fremtidshåp. Lili hadde nok ikke trodd det, men nå tenker hun plutselig: Kan det virkelig finnes et godt liv fremfor henne likevel?

En sjarmerende og optimistisk historie om noen av livets vanskeligheter, om det å finne glede og styrke i fellesskap med andre.
En skikkelig feelgood-roman, lettlest uten at jeg syntes det ble så lett at det blir kjedelig. Tvert i mot hyggelig lesing.

Anbefalt av Benedikte Gjone. Boka kan lånes i BookBites.

Hagen for små begynnelser

Jenta som ble igjen av Jojo Moyes. Bastion, 2018. 532 s.

Hvem var jenta på det gamle portrettmaleriet? Første gang vi får høre om henne er under 1. verdenskrig.
Tyskerne har okkupert Frankrike, og invadert vertshuset Sophie driver i en liten by i Frankrike.
Hun gjør alt for å beskytte familien sin og tar dermed et skjebnesvangert valg.

Hundre år senere
møter vi Liv som sørger over ektemannen David. På veggen i leiligheten hennes i London henger et bilde, et gammelt portrettmaleri av jenta. Hva er historien bak bildet? og hvorfor oppstår det igjen dramatikk rundt dette bilde?

I disse koronatider er dette et spennende historisk kjærlighetsdrama man kan leve seg inn i.

Anbefales av Nina Halvorsen. Finnes i BookBites.

Jenta som ble igjen

Mysteriet Amy Snow av Tracy Rees. Cappelen Damm, 2019. 447 s.

En nyfødt baby blir funnet ute i snøen på en herregåd i England av Aurelia, datteren på herregården. Babyen kalles Amy Snow og vokser opp sammen med Aurelia. Men som tjenestejente nyter hun slett ingen godvilje fra husets herskap. Det er kun Aurelia som holder en hånd over Amy.

Og da Aurelia dør, bare 23 år, blir Amy bedt om å dra fra herregården. Det Amy ikke vet er at Aurelia har forsøkt å finne ut hvem som la Amy som spedbarn i snøen. Og så mottar hun et brev.

Dette er tåkrøllende og spennende. Lettlest og underholdende.

Anbefales av Nina Halvorsen og den finnes i BookBites.

Mysteriet Amy snow

I samme seng  av Beth O’Leary. Gyldendal, 2020. 440 s.

Tiffy er en eksentrisk forlagsmedarbeider med kjærlighetssorg. Hun har nettopp blitt kastet ut av leiligheten av sin usympatiske ekskjæreste og Tiffy trenger et nytt sted å bo.

Leon jobber turnus på sykehus og sliter med dårlig råd, en kriminell bror og en kjæreste han er lei av. Leon trenger en leieboer. Tiffy flytter inn til Leon.

Leieavtalen innebærer at hun bruker senga på nattestid og i helger når Leon jobber, og Leon gjør det samme på dagtid så lenge Tiffy er på jobb. De har aldri møtt hverandre, og kommuniserer kun via hyggelige hilsener på post-it lapper som de legger igjen til hverandre på ymse steder i leiligheten. Denne post-it rutinen får etter hvert større og større betydning for de to leieboerne og et varmt vennskap utvikler seg.

Morsom, original og fornøyelig historie med to nydelige hovedpersoner. En bok man blir glad av å lese!

Anbefalt av Stine Aske.

Jeg vil låne I samme seng  av Beth O’Leary (papirbok)

I samme seng Fotokreditering Gyldendal

Hotellet med de tusen lys av Emilia Hall. Gyldendal, 2018. 320 s.

Handlingen er lagt til den pittoreske, italienske øya Elba. I tretti år har familien til Kit Costa bestått av henne selv og moren. Kit vokste opp uten å vite farens navn. Hun visste bare at han var en mindre snill, italiensk mann, som døde før hun ble født. Men da moren ligger på dødsleiet – forteller hun Kit sannheten.

Kits far en fortsatt i live og han heter Valentino Colosimo. Kit bestemmer seg for å finne sin siste gjenlevende slektning – for å få noen svar. Hun drar til Elba, til Hotell Mille Luci som eies av hennes antatte far. Hun møter en mann som slett ikke tilsvarer hennes forventninger. Valentino er nemlig en snill og sjarmerende mann, som er innbydende ovenfor alle hotellets gjester. Dette kan da ikke være mannen hennes mor hatet?

Mens hun prøver å bygge opp mot til å konfrontere ham med fortiden, dukker en distraksjon opp i form av Olivero, hotellets kokk. Kit tiltrekkes av ham, men skjønner etter hvert at Olivero kan være halvbroren hennes.. Her snakker vi familiedrama og umulig kjærlighet!

En roman om sorg og tap, men også en fin fortelling om håp, forsoning, familie og identitet. Og i bakgrunnen kjenner man den italienske sola brenne og varme.

Anbefalt av Stine Aske.

Jeg vil låne Hotellet med de tusen lys av Emilia Hall (papirbok)

Hotellet med de tusen lys Fotokreditering Gyldendal

Skrevet i stjernene av Minnie Darke. Gyldendal, 2019. 404 s.

Justine Carmichael (journalist og skeptisk Skytte) støter på barndomskjæresten Nick Jordan (lovende skuespiller og Vannmann) etter ikke å ha sett hverandre på mange år. Hun blir veldig glad for å se ham igjen. De gjenopptar kontakten, og Nick avslører at han er en ivrig horoskopleser og tar beslutninger basert på horoskopet i magasinet Alexandria Park Star; tilfeldigvis bladet der Justine jobber som redaksjonssekretær.

Etter hvert som dagene går og Nick ikke tar kontakt, bestemmer Justine seg for å leke litt med skjebnen. Hun begynner å redigere og finjustere magasinets månedlige horoskop for Vannmannen, i håp om at Nick skal ta beslutninger som skal gå i hennes favør. Men Nick er ikke den eneste som bruker dette horoskopet som veileder i livet..

En lys, positiv og original kjærlighetsroman skrevet med humoristisk penn. En deilig roman å kose seg med enten under nattbordslampa eller i lyset fra stjernene.

Anbefalt av Stine Aske.

Jeg vil låne Skrevet i stjernene av Minnie Darke (papirbok)

Skrevet i stjernene Fotokreditering Gyldendal

Livet, motorsykler og andre umulige prosjekter av Katarina Bivald. Gyldendal, 2018. 384 s.

Da Anette Grankvists datter Emma flytter hjemmefra for å studere, mener Anettes venner at hun må skaffe seg et liv. Anette selv, en enslig mor som snart fyller 40, er først ikke helt sikker på om de har rett. Men når hverdagens tomhet slår inn og lengselen etter å stadig ringe Emma nesten blir ute av kontroll, innser hun at de har rett. Men i hvilken ende skal hun starte?

I det lille samfunnet Skogahammar, et sted i Värmland, skjer det ikke så mye, noe som begrenser Anettes muligheter. Men når hun bestemmer seg for å ta tak i sin gamle drøm om å ta motorsykkelsertifikat, så begynner mulighetene å åpne seg – for alle vet jo at noen som vil kjøre motorsykkel er en driftig person! Forfatteren har funnet opp en hovedperson som er lett å like, hun er lojal, morsom, og tar tak i de små nevrosene sine så godt hun kan. Samtidig er hun ressurssterk og søker hjelp når hun ikke klarer livets utfordringer på egen hånd.

En feelgood-roman som etterlater en trivelig ettersmak i munnen.

Anbefalt av Stine Aske.

Jeg vil låne Livet, motorsykler og andre umulige prosjekter av Katarina Bivald (papirbok)

Livet motorsykler og andre umulige prosjekter Fotokreditering Gyldendal

PS fra Paris av Marc Levy. Panta, 2018. 325 s.

På filmlerretet spiller Mia en forelsket kvinne. I det virkelige livet trenger hun en en pause fra sin utro mann. Derfor forlater hun England og drar til Paris. Her er det lettere være seg selv; ukjent og i fred.

Mia får seg jobb som servitrise på sin venninnes restaurant. Hun overrasker seg selv ved å opprette en profil på en dating-side. En dag får hun et ekstremt velskrevet brev fra en sympatisk mann ved navn Paul. Det hun ikke vet, da hun avtaler å møte ham i virkeligheten, er at det ikke er Paul selv som har skrevet brevet. Det er vennene hans, som ønsker han skal finne kjærligheten på ny.

Oppmuntrende fortelling om kjærlighet og forviklinger som foregår i Paris’ gater. Det er gjemt mange hemmeligheter og små twists i fortellingen som skal utredes underveis. Skrevet av Frankrikes mestselgende forfatter.

Anbefalt av Stine Aske.

Jeg vil låne PS fra Paris av Marc Levy (papirbok)

Translate »