Litteraturuka i Vestfold – Programmet i Larvik

Siden 1997 har Litteraturuka i Vestfold blitt arrangert.

Årets Litteraturuke blir den siste som arrangeres i Vestfold fylke, da Vestfold og Telemark blir ett fylke fra 2020. Men, Litteraturuke vil det fortsatt være, men navn og format er foreløpig uklart.

I år kan vi gleder oss til mer enn 70 litterære programposter, opplesninger, foredrag og forestillinger i Vestfold i perioden 4. – 10. november.

Litteratur til Larvik

I Larvik kommune blir uke 45 fylt med både lokale, nasjonale og internasjonale navn på biblioteket i Lardal og Larvik, Bølgen og i Larvik kirke. Målet med Litteraturuka er å skape gode litterære opplevelser for innbyggerne i Vestfold og i Larvik finnes noen for enhver smak og alder.

Litteraturuka i Larvik

Kl. 11.00 Lardal bibliotek

7Logo bilde for Litteraturuka Vestfold 1748142 10156636283728193 3507356760195203072 n
Logo bilde Litteraturuka Vestfold

«I huset til Kjell”.

Kjell Lund sto bak flere serier i Barnetimen for de minste i NRK. deLillos-bassist og låtskriver Lars Fredrik Beckstrøm, skuespiller Tinken Laurantzon og musiker Trygve Beddari blåser liv i kjente og kjære barnesanger fra Lund sin sangbok fra 1961.

Kl 19.00 Larvik bibliotek

Latviske Nora Ikstena og Janis Jonevs, og estiske Meelis Fridenthal er alle sentrale forfattere i den baltiske samtidslitteraturen, i samtale med Jan Kløvstad.

For første gang på en norsk litteraturfestival får man oppleve tre baltiske samtidsforfattere på samme scene. Jānis Jonevs (Latvia), Nora Ikstena (Latvia) og Meelis Friedental (Estland)

De er alle sentrale forfattere i den baltiske sam- tidslitteraturen, og har mottatt en rekke priser i hjemlandene. Både Friedenthal og Jonevs har mottatt EUs litteraturpris, og Ikstena regnes som den fremste yngre samtidsforfatteren i Latvia. Fredrik Wandrup trillet en femmer på terningen da han anmeldte hennes Feiringen av livet i Dagbladet.
Vi møter Friedenthals historiske tilnærming, Jonevs black metal-realisme og Ikstenas psykologiske familierealisme som tre uttrykk for en mangfoldig baltisk samtidslitteratur.

Kl.12.00 Larvik bibliotek

Ashur Etwebi en av Libyas ledende poeter.

Han har utgitt tolv diktsamlinger, og er oversatt til en rekke språk. Etwebi er utdannet lege, og har spilt en viktig rolle i utviklingen av det libyske helsevesenet. Han har vært en forkjemper for kvinners rettigheter, og et sekulært demokrati i Libya. Etwebi kom til Trondheim som fribyforfatter i 2015. Han er nå aktuell med tekster i
antologien «Å kysse en ørken. Å kysse en myr » – 13 fribyforfattere som inneholder et utvalg av diktene hans gjendiktet av blant annet Paal-Helge Haugen. Vi møter Etwebi i samtale med oversetter Johanne Fronth-Nygren. Gratis inngang!

Kl. 18.00 Larvik kirke

Da New Age kom til bygda. Simone Thiis.

Dette er en forestilling som fokuserer på spørsmålene omkring frihet, fordommer, kollektivisme og individualisering, med utgangspunkt i alternativbevegelsens framvekst. Somone Thiis egne historie, som barn av Harald Thiis, grunnleggeren av New Age i Norge, er omdreiningspunktet.

19.00 Larvik bibliotek

2 på 1 time – Judith Herman og Hallgrímur Helgason i samtale med Eirik Bø.

Da Judith Herman romandebuterte med All kjærlighets begynnelse i 2014, var dette en stor litterær begivenhet i Tyskland. Hun fylte spaltemetre i alle de store avisene med en rekke svært gode anmeldelser. Herman beskrives som en av europeisk litteraturs store, og stille stilister, og en dronning av språklig fortetning. Hun har bygget seg et solid navn hos norske lesere gjennom sine novellesamlinger.
Hallgrímur Helgason, født i Reykjavik i 1959, startet karrieren som kunstmaler, og har holdt mer enn 30 utstillinger internasjonalt. Han utga sin første roman i 1990, og har siden utgitt ytterligere sju romaner. Han er også lyriker og dramatiker. Hans mest kjente er 101 Reykjavik, den har også blitt filmatisert. Med denne boka fikk han sin første nominasjon til Nordisk Råds litteraturpris. Forfatterne i samtale med Eirik Bø.
Billetter kr. 100,-  Billetter kan kjøpes her:

2 på 1 time – Judith Herman og Hallgrímur Helgason i samtale med Eirik Bø

7. november.

Kl. 12.15 Larvik bibliotek.

Hvordan bli en superhelt. Hør forfatteren fortelle om Lisa og om kunsten å bli en superhelt.

Niåringen Lisa blir mobbet av en guttegjeng etter at hun har måttet flytte til et sted hun ikke vil bo. Det eneste stedet hun kjenner seg trygg, er på biblioteket. En dag hun rømmer inn der, ser hun en rar bok som står og lyser opp innerst i en hylle, og på ryggen står det Håndbok for superhelter. Men vil hun klare å lære seg noen av de 101 forskjellige superkreftene som finnes? Lisa blir til en superhelt som tar opp kampen mot alle forbrytere i den lille byen Rosenhill.
Bøkene er skrevet av Elias Våhlund og illustrert av Agnes Våhlund.
Hør forfatteren fortelle om Lisa og om kunsten å bli en superhelt. For barnetrinnet. Skoleklasser blir inviterte! Gratis inngang.

Kl 19.00 Larvik bibliotek.

Den unge Sigrid Undset. Kabaret med Kristi Kinsarvik og Øystein Johnsen

Kabareten Den unge Sigrid Undset følger forfatteren fra hun kommer til verden i bestefars hus i Kalundborg og fram til hennes første roman «Fru Marta Oulie» kom ut i 1907. Vi møter en aktiv og oppvakt jente, og ung kvinne som måtte kjempe for seg selv, sin mor og sine to søstre etter at faren døde da hun var elleve år.
Forestillingen er blant annet vist for et begeistret publikum på Bjerkebæk, Undsets hjem på Lillehammer. Den har også vært på turné i Danmark, Sverige, Island, Færøyene og USA. Med Kristi
Kinsarvik og Øystein Johnsen (trombone). Billetter kr. 100,-

Billetter kan kjøpes her: Den unge Sigrid Undset

Kl. 20.00 Bølgen kulturhus

Erlend Ropstad m/band

8. november.

Kl 11.00 Larvik bibliotek.

Jakten på den gode novellen. Hva er egentlig en novelle, og hvordan skriver man en? Levi Henriksen er en av Norges mest produktive forfattere.