Reis verden rundt

Med en bok i hånden har du verden for dine føtter.

Reisen av Veronica Salinas. Bildebok. Magikon, 2012. 33 sider.

Hvem er du når du har blitt tvunget til å reise i eksil?

Anda pakker sekken sin. Hun blir blåst av gårde og havner på et helt nytt sted. Hun vet ikke lenger hvem hun er og skjønner ikke hva de andre sier. Anda føler seg ensom. Hun leter etter venner og blir glad når hun endelig treffer noen som forstår henne. Og når hun har opplevd det én gang, vet hun at det kan skje flere ganger.

Både teksten og illustrasjonene er enkle, men det gjør at temaet kommer klart og tydelig fram. Ikke alle reiser er frivillige, og Salinas har derfor tilegnet denne lille dyrefabelen til alle som måtte reise.

Anbefales av Helga Frengstad

Bokomslag. Reisen

Hjemme – en kort historie om nære ting av Bill Bryson, oversatt av Gunnar Nyquist. Gyldendal, 2012. 571 sider.

Går det an å foreta en reise i eget hjem? Det er det amerikaneren Bill Bryson har gjort i denne boka. Han er kanskje mest kjent for reiseskildringene sine fra Australia, USA, Europa og Storbritannia. Her tar han oss med på en vandring gjennom alle rommene i den gamle engelske prestegården der han bor. Huset ble bygd i 1851, og Bryson spør seg hvordan livet artet seg det året. Han bobler over av begeistring over alt han finner ut.

Boka begynner med plantegninger over de to etasjene, og hvert rom har fått sitt eget kapittel, også sikringsskapet og trappa. Han går fra rom til rom og undersøker historien til forskjellige møbler. Boka er full av smarte og rare oppfinnelser, spesielle og gale oppfinnere, pussige og artige detaljer. Du blir garantert klokere etter å ha lest boka, og du kommer til å få deg noen aha-opplevelser og en god latter.

Anbefales av Helga Frengstad.

Finnes som e-bok i appen Bookbites og som papirbok.

Hjemme Fotokreditering Gyldendal

Donau – en følsom reise fra den store elvens kilder til Svartehavet av Claudio Magris, oversatt av Kjell Risvik. Cappelen, 1991. 449 sider.

Donau er en klassiker innen reiselitteraturen. Claudio Magris følger elva fra den starter i Schwarzwald i Tyskland til den renner ut i Donaudeltaet i Romania. Donau er Europas nest lengste elv og den eneste elven som renner fra vest mot øst. Den slynger seg gjennom ti land, og de fire hovedstedene Wien, Bratislava, Budapest og Beograd ligger ved dens bredder.

Forfatteren skriver innsiktsfullt om historiske, geografiske, kulturelle og politiske forhold langs elveløpet. Han forteller om kriger og konflikter, og om menneskene som har brukt elva som ferdselsåre. Boka er en blanding av reiseskildring, essaysamling, roman og en slags dagbok. Den inneholder mye faktakunnskap, men alt blir formidlet i et språk som flyter godt.

Det er bare å gå om bord og bli med på en interessant reise nedover elva Donau.

Anbefales av Helga Frengstad.

Omslag. Donau.

Bare ett år av Gayle Forman. Cappelen Damm, 2014. 327 sider. Ungdom.

Historien starter egentlig med den første boka, Bare en dag. Om amerikanske Allyson som får en «dannelsesreise» til Europa av foreldrene sine. Hun kjeder seg litt og er glad hun snart skal hjem da hun møter Willelm. Han ber henne med på en dagstur til Paris og Allyson, som alltid er snill pike og gjør de riktige tingene, overrasker seg selv med å si ja.

I bok to, Bare ett år, blir vi kjent med Willem. Også for han ble dagen i Paris med Lulu, som han kalte Allyson, et vendepunkt. Han kan ikke glemme henne. Flukten fra alt som er vanskelig, kombinert med leting etter jenta får han ut på en lang reise, fra Mexico til India og Nederland. Iblant vet han ikke hvilken by han er i når han våkner, men han fortsetter jakten på kjærligheten.

Anbefales av Eileen Ødegaard.

Finnes som e-bok og e-lydbok i Bookbites og som papirbok.

Bokomslag.

Så lenge himmelen er over jorda av Levi Henriksen. Cappelen Damm, 2016. 222 sider. Ungdom.

Ruben er syk. Han har en svulst i hodet som ikke kan opereres bort. Han tar medisin, skal snart til ny kontroll, og selv om foreldrene forsikrer om at det vil gå fint, vet Ruben selv at ting har blitt verre. Han får oftere anfall, blir nummen i hendene og han er trøtt.

Ruben er forelsket i Alona. Den helgen de ungarske trapesartister skal komme, de som skal gå på line mellom bruene på byfesten, ber han Alona med ut og hun sier ja! Men hun dukker aldri opp. Rubens verden faller i grus. Han henger ved elvebredden og gir beng i om folka på lina ramler  ned.

Siden får han vite at det var en grunn til at Alona uteble og selv om hun er opptatt helgen etter ordner det seg så de kan reise på tidenes mest gale tur, først til Sverige, så til Danmark.
Boka er sår, morsom, alvorlig og skrevet i beste Levi Henriksen-stil med godt språk og underlige faktaopplysninger underveis.

Anbefales av Eileen Ødegaard.

Finnes som e-bok i Bookbites og som papirbok.

9788202528096

Den farlige reisen av Tove Jansson. Aschehoug, 1978.  28 sider. Bildebok som passer til alle aldre.

Pernille sitter i en sommereng og kjeder seg. Hun har bare selskap av katten sin. Idet hun tar på seg noen andre briller, begynner det imidlertid å hende saker og ting. Hun havner i et ukjent landskap befolket av merkelige vesener. Det viser seg at Tufslen, Vifslen, Hemulen og hunden hans Ynk von Jammerlund har gått seg vill. De reiser videre sammen med Pernille, og snart dukker også Sniff opp. Men katastrofene står i kø for det lille reisefølget, og det blir skikkelig skummelt underveis. Vulkanutbrudd og snøstorm kan ta motet fra hvem det skal være. Da er det bra at det finnes gode hjelpere, og til slutt kommer de trygt fram tIl mummidalen der det blir stor fest. Pernille må dessverre dra hjem igjen. Eller har hun vært hjemme hele tiden? Alt kan skje hvis du reiser i fantasien.

Tove Jansson har sitt eget bildeunivers. Teksten er på rim og oversatt av André Bjerke. Det er ekstra fint å lese boka høyt.

Anbefales av Helga Frengstad.

Omslag. Den farlige reisen

Byer uten deg av Therese Aasvik. Vigmostad Bjørke, 2018.  348 sider. Ungdom.

Fascinerende reise fra Oslo til Stockholm, København, Berlin og London. Bakgrunnen for reisen er at Astrid har fått i oppdrag å male en hel vegg på en leiegård i Oslo. Før hun går i gang med den store oppgaven trenger hun påfyll, se annen gatekunst og få ideer fra kjente gatekunstnere. Eller – ikke bare det, hun er også på jakt etter eks-kjærestens andre kjærester. Han la igjen en slags artikkelserie om damene han hadde i hver av byene, hun, Astrid, var hans Oslo-dame.

I Stockholm bor hun på en hotell-båt, oppsøker Snösätra, tidligere industriområde som nå er gatekunstens wall of fame og hun treffer Vegan Flava, en av kunstnerne der.
I København blir vi med til  Humlebæk og  Per Kirkeby. Berlin byr på Kreuzberg og East side gallery og et litt slitent åttemanns-rom og i London er det Airbnb  og tyggegummiartist Ben Wilson.

Denne boka har satt spor, både selve reisene, opplevelsene og ikke minst gatekunsten.

Anbefales av Eileen Ødegaard.

Finnes som e-bok i Bookbites og som papirbok.

Omslag. Byer uten deg

Brighton blues av Øystein Wingaard Wolf. Cappelen Damm, 2011. 129 sider.

Handlingen i boka ses gjennom jeg-personen Daniels øyne. Daniel er en ung mann med en bipolar lidelse, bor alene sammen med den bekymra og religiøse moren som hele tiden vil at han skal gå å bekjenne sine synder.

Vi blir også kjent med O`Brien, eieren av brukthanelen hvor Daniel jobber, hans nydelig datter Sophia som Daniel lengter etter noe mer enn bare vennskap med og hans venn, bluesmusikeren Greyhound som bor over en homsesauna.

En liten, fantastisk bok om galskap, vennskap og kjærlighet i den fargerike og særegne byen, Brighton!

Anbefales av Siri Vollebekk.

9788202329372

Silkeveiene – en ny verdenshistorie av Peter Frankopan, oversatt av Gunnar Nyquist. Gyldendal, 2017.  667 sider.

Silkeveiene er et begrep, og de besto opprinnelig av mange gamle handelsårer som knyttet øst og vest sammen. De gikk fra Asia til middelhavsområdet, men det var ikke bare silke og andre ettertraktede varer som ble fraktet. Mennesker reiste fram og tilbake, og det foregikk en storstilt kulturutveksling. Det har også blitt utkjempet mange kriger, ofte på grunn av verdifulle ressurser.

Frankopan er historiker og en glimrende formidler. Helt siden barndommen har han vært opptatt av kart, og denne begeistringen gjennomsyrer boka. Han tar utgangspunkt i ulike historiske kart når han forklarer hvordan silkeveiene oppsto og viser hva som har skjedd langs disse veiene helt fram til vår tid. Underveis får vi ny kunnskap om verdenen vi lever i.

Anbefales av Helga Frengstad.

Finnes som e-bok i Bookbites og som papirbok.

Silkeveiene Foto: Gyldendal

Quoyles reise (Shipping News) av Annie Proulx, oversatt av Ragnhild Eikli. Avdentura, 1995. 380 sider.

Quoyle er ikke spesielt vellykket. Han har flyttet mye rundt i USA, og yrkeslivet hans har bestått av mange tilfeldige strøjobber. Han er vant til å bli hundset av sjefen og bli dårlig behandlet av kona, Petal. Hun bedrar ham stadig vekk, og til slutt stikker hun av med døtrene deres. Når hun dør i en bilulykke faller Quoyles liv fra hverandre. Hvordan skal han klare å være alenepappa for Bunny og Sunshine? Er det mulig å begynne på nytt et helt annet sted?

Tanta hans overtaler ham til å ta med seg barna og reise til Newfoundland sammen med henne. Slekta stammer fra en bitteliten kystby der, så Quoyle reiser tilbake til røttene sine, samtidig som han prøver å reise fra problemene sine. Han blir ansatt som reporter av skipsnyheter i lokalavisa The shipping News, og langsomt klarer han å få hodet over vannet.

Annie Proulx skriver om barske menneskeskjebner, men hun gjør det med en stor dose kjærlighet og humor. En morsom detalj er at hvert kapittel begynner med en beskrivelse av en type knute. Om Quoyle står det at han er som en taukveil som ligger på dekk og kan tråkkes på. Derfor er det lett å bli glad i antihelten Quoyle og spennende å være med på hans reise mot et bedre liv.

Forfatteren vant Pulitzer-prisen med denne romanen i 1994, og i 2001 ble den filmet med Kevin Spacey i rollen som Quoyle og med Lasse Hallström som regissør.

Anbefales av Helga Frengstad.

Quoyles reise
Translate »