Sankthansfeiring

“Sankthans eller jonsok, 24. juni, er en katolsk festdag til minne om døperen Johannes’ fødselsdag. Ifølge Det nye testamentet ble han født seks måneder før Jesus. Det at denne viktige kirkelige festdagen inntraff på en tid av året med urgamle tradisjoner knyttet til midtsommer og fruktbarhet, gjorde at sankthans ble svært sentral i folketroen. Mange skikker handlet om å verne liv eller øke fruktbarheten. Den eldgamle tradisjonen med å brenne bål på sankthansaften holder fortsatt stand.”

Kilde: Dybdahl, Audun: sankthans i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 15. juni 2020 fra https://snl.no/sankthans

 

I Store Norske Leksikon kan vi lese om alle tradisjonene knyttet til sankthansfeiringen; om døperen Johannes, å brenne bål, om lekebryllup og om overtro og tradisjoner. Blant annet kan vi lese om blomstenes magi: “Man trodde at alle slags vekster hadde en ekstra kraft ved sankthans. Hvis man la seg med syv sorter blomster under puten, kunne man i drømme se hvem man skulle gifte seg med.” 

For mange er det en tradisjon å binde seg en blomsterkrans akkurat denne kvelden. Og kanskje, hvis man plukker syv sorter ville blomster ved midnatt og legger disse under hodeputa, så kanskje, kanskje drømmer man…?

Det finnes mange filmer på youtube som viser hvordan man kan lage seg en blomsterkrans. Vi falt for denne enkle metoden. Lett å få til, og fin blir den også.

Jenter med blomsterkranser i håret. Foto

Boktips: Sankthansvals av Viveca Lärn

 

Det er mye de er gode på i Sverige, og en av de tingene er kanskje markeringen av St.Hansaften, – eller Midtsommarafton. Så hvorfor ikke i disse dager ta turen til svensk skjærgård gjennom bøkene, og nettopp til tiden rundt feiringen av midtsommeraftenen?

Viveca Lärn har skrevet en serie på fire bøker der handlingen er lagt til et lite kystsamfunn utenfor Göteborg, Saltö.  Sankthansvals er første boken i denne serien som fortsetter med Hummerfesten, Gledelig jul og Sol og vår.

Til denne lille øya flytter den unge kvinnen Sara. Etter at ektemannen hennes døde har hun behov for å gjøre noe nytt. Hun har behov for skifte miljø. Og Saras tilstedeværelse på øya får noen ringvirkninger også for andre som bor der. Vi treffer den unge mannen som har ligget litt lenge på sofaen og trenger et dytt opp av den. Vi møter en gammel ungkar og tobakkshandleren. Noen som lengter etter litt mer kjærlighet i hverdagen og de som ønsker en forandring i livet. Øya er befolket med herlige karakterer.

Sankthansvals byr på skjærgårdsidyll, hverdagskomikk, varme og deilige sommerstemninger. Akkurat passe lektyre i den tiden vi er inne i nå.

Anbefales av Benedikte Gjone

Denne boka og de andre i serien finnes som papirbok og lydopptak på cd. De første bøkene er også filmatisert.

 

Sankthansvals av Viveca Lärn. Damm, 2012. 311 s.

sankthansvals. Bokomslag

Boktips: Vi på Saltkråkan av Astrid Lindgren

 

Stockholms skjærgård består av tusenvis av øyer. En av dem (riktignok fiktiv) er Saltkråkan. Og også der feiret man selvfølgelig Midtsommar som det heter i Sverige.

Til Saltkråkan kommer Pelle og familien hans og skal tilbringe sommeren i et leid sommerhus. Huset er forfallent og lekk, og pappaen Melker er ikke av de mest nevenyttige. Men Pelle og søsknene finner seg fort til rette.

Kjøpmannens datter Tjorven og hunden hennes Båtsmann blir raskt Pelles bestevenner. Pelles brødre farter rundt på eventyr med Tjorvens storesøstre, og storesøster Malin tar vare på alle sammen med fast hånd og mye kjærlighet. Pappa Melker prøver å skrive bok og fikse hus, begge deler med vekslende hell.

Bøkene og filmene om Saltkråkan lever i beste velgående, som det meste av det Astrid Lindgren laget. Det lukter av salt sjø og sommervind og smaker av markjordbær og gode barndomsminner. Her er det komikk, kjærlighet og evig vennskap.

Bøkene og filmene finnes til utlån

Anbefalt av Susanne B. Bolstad

saltkråkan.Foto
Translate »