Verdens bokdag – de ansattes favoritter

Verdens bokdag er en FN-dag som markeres den 23. april hvert år for å hylle bøkene og de som skriver dem,og for å fylle verden med leseglede.
Dagen springer ut i fra en gammel tradisjon fra Barcelona, hvor man hvert år på samme dag
setter byen i bokens tegn. I Norge har dagen blitt feiret siden 1997.

Datoen 23. april er valgt fordi det var den dagen i 1616 de store forfatterne  Miguel de Cervantes,
William Shakespeare og Inca Garcilaso de la Vega døde.

I forbindelse med denne dagen har vi lyst til å gi deg noen av våre favorittbøker.

God bok!

Bilde av en bok hogd ut av stein. Park i bakgrunnen

Edel:

Candide: eller Optimismen av Voltaire. Bokvennen, 2016

Et satirisk verk fra filosofen og forfatteren Voltaire i opplysningstiden i Frankrike. Da var det splittelse mellom kirke og stat, og Voltaire parodierer her egen samtid. Parodien går hardest ut over Optimismen.
Hovedpersonen Candide har vokst opp på et slott, kommer ut i verden og opplever mye grusomt:
krig, naturkatastrofe, offentlige henrettelser, slaveri, sykdom og mer. Kan han virkelig tro på det han har lært: tout est bien, at alt er for det beste. Altså en hardnakket optimisme, eller er det kanskje bedre å se verden i øynene som den er og finne gode løsninger?  De ulike livsholdningen er formalisert gjennom ulike karakterer: filosofen Pangloss, optimist på sin hals, og den tungt lærde Martin, en pessimist.

En sprudlende fortelling med referanser til virkelige hendelser, med mye temperament og humor.
En glitrende fortelling fra opplysningstiden, som jeg er så glad i at jeg har den hjemme i bokhylla mi.

Bokomslag

Eileen;

Hestegal? Da har Eileen noen favorittbøker å anbefale for deg!

 Lunda på rideskole av Camilla Kuhn. Cappelen Damm, 2016.

Det er hesten, Lunda, som skal lære noe, hun skal lære å bære ei jente på ryggen. Uten å miste henne. Og uten å rulle seg før jenta har hoppet av.

Hysterisk morsom og lettlest bok for de som akkurat har knekt lesekoden.

Oransje bvokomslag med tegnede hester

Amanda & Ila – Fra og med nå av Katja Timgren, Cappelen Damm, 2019.

Den sommeren som så ut til å bli så trist, men som ble så veldig mye bedre da Amanda får egen hest. Ila.

Men Ila er ikke bare enkel. Det er mange nedturer og mye usikkerhet før de blir trygge på hverandre. Det at Katja, som er flere år eldre, hjelper dem, er gull. Men Katja har også problemer, store problemer, det forstår Amanda. Men hva er det Katja sliter så med?

Spennende og trist bok for større barn.

Bokomslag.

Pyramidemysteriet av Hanne Kristin Rohde. Kagge, 2019

Når Hanna våkner og ser det blå lyset, vet hun ikke hva det er, men hun vet at noe er galt i stallen, med Rocky.

Hun vekker faren og de freser i gang Ferrarien og er i stallen på kort tid. Rocky er syk, det virker som om noen har forgiftet han. Han må sendes til Veterinærsykehuset.

Hanna må vite hvem som vil skade hesten hennes så hun og bestevennen, Yusuf, begynner å etterforske saken på egen hånd, Det viser seg å bli mer spennende enn de hadde trodd.

En bok for større barn og ungdom.

Bokomslag. Konturene av en jente som leier en hest

Siri:

Bone av Jeff Smith. Tegneserie. Outland, 2018-2019

Bli med de tre fetterne Fone, Phoeny og Smiley Bone ut på eventyr!
Etter nok en tvilsom forretningsavtale fra Phoeny,  jages fetterne ut av Boneville og ender opp i ørkenen. Her blir de innhylla i en gresshoppesverm og kommer bort fra hverandre, En etter en finner de veien inn i en mystisk dal fylt med fabelaktige og fryktelige vesener, drager og rottenikkere, før de gjenforenes på kroa, Barrelhaven og ender opp med å bo hos Thorn og Bestemor. De blir en stund i dalen, og her møter de andre mennesker og skapninger som er truet av Mørkets herre,  Lord of the Locusts. Fetterne ender opp med å legge ut på en reise for å redde dalen.

En tegneserie i fantasy-sjangeren med mye humor, eventyr, mystikk og litt romanse. Passer for voksne og barn.

På norsk er serien utkommet i 9 enkeltbind. Utgitt på nytt fra 2018, med en oppdatert oversettelse og  i farger.

Bokomslag

 Stolthet og fordom (Pride and Prejudice, 1813) av Jane Austen (1775-1817). Den norske bokklubben, 2003

I sine bøker retter Jane Austen et skarpt blikk mot kvinners manglende rettigheter, muligheter og hvordan dette styrer deres liv.
I løpet av sitt 42-årige liv skapte Austen noen av litteraturhistoriens mest likte, forhatte og komiske skikkelser. Noen av dem finner du i Stolthet og fordom – Elisabeth, Wickham og Mrs. Bennet.

Familien Bennet holder til på Longbourne i Hertfordshire og tilhører den øvre middelklassen. De er så uheldige å være en familie som består av fem døtre, mor og far. Altså – ingen sønn som kan arve herligheten.
Mrs. Bennet –  husk fem døtre! – sin store interesse i livet er døtrenes utsikter til å inngå ekteskap. Og hun øyner en sjanse, eller to, da en rik ungkar, Mr. Charles Bingley, flytter inn på Netherfield ikke langt unna. Med seg har han den staselige herren, Mr, Fitzwilliam Darcy.
En bok full av komikk og blodig alvor om hverandre. Du får intense erklæringen om kjærlighet og avvisninger, utroskap, døtre som stikker av og kanskje til slutt – lykkelige eksteskap?
En bok med en av de mest fantastiske kvinnelige skikkelsene i litteraturhistorien – Elisabeth Bennet.

Boka finner du i Bookbites, både på norsk og engelsk, sammen med flere av hennes bøker, Alle anbefales.
Jane Austen sine romaner er filmatisert utallige ganger, en av dem, Love and Friendship, som er basert på Lady Susan, kan sees i Filmoteket.no

Bokomslag. To damer omkranser en mann

Kine:

Barnehjemsbestyrerens sønn av Adam Johnson. Gyldendal, 2013

Vi befinner oss i det lukkede diktaturet Nord-Korea. Jun Do er barnehjemsbestyrerens sønn. Han lever med at moren har forsvunnet sporløst, som så mange andre gjør i Nord-Korea, og en far som straffer han enda hardere enn de andre barna på barnehjemmet.

Gjennom barndommen lærer Jun Do seg å takle smerte. Den egenskapen vil han komme til å ha god bruk for gjennom 8 år med militærtrening i underjordiske tunneler, deretter i kidnappingsbransjen og «etterretningstjenesten».
Den viktigste grunnen til at Jun Do holder ut den høyst usikre, kuede og svært nedverdigende tilværelsen, er hans mål om å redde propagandaskuespilleren og sin store avstandsforelskelse Sun Moon, ut av Kim Jong Ils jerngrep. Dette er en utrolig sterk historie, en roman som er kompleks og fascinerende, samtidig svært skremmende.

Bokomslag.

Rigmor:

La den rette komme inn av John Ajvide Lindqvist. Damm, 2005

I 2005 debuterte forfatter John Ajvide Lindqvist med denne boka. Den har blitt hengende ved meg, og er ei bok jeg ikke glemmer så lett. Dette er nemlig noe så sjelden som en realistisk spenningsroman om vampyrer og hevn. Og om en ung gutts ensomhet. Om det å bli oversett og forbigått, og om hvilke brutale krefter som bor i et menneske. Og hvis du nå tenker at en bok om vampyrer ikke kan være realistisk, så kan jeg si deg at du tar feil.

Vi skal tilbake til 1981 og livet i Blackeberg, en forstad til Stockholm.Her blir en tenåringsgutt funnet brutalt drept. Liket tømt for blod. Kan det være snakk om et ritualmord? Frykten sprer seg i befolkningen. 12 år gamle Oskar er fascinert av dette drapet, og uten å være klar over det blir han etter hvert dratt inn i mysteriets mørke sentrum.

Boka finnes som e-bok i BookBites. Den er også filmatisert, og filmen ble da den kom ut høsten 2008 omtalt som en vakker vampyrfilm. Jeg foretrekker boka, men filmen er også bra.

Bokomslag. Foto av et vinterlandskap med en kirke i det fjerne og en huske full av snø

Irene:

Åleevangeliet : fortellingen om verdens meste gåtefulle fisk av Patrik Svensson.  Gyldendal, 2019. 270 s.

Det er så gøy med bøker som engasjerer slik Patrik Svensons Åleevangeliet : fortellingen om verdens mest gåtefulle fisk gjør til gangs. Han tar oss på med på en reise inn i ålens interessante og gåtefulle liv som starter langt langt borte i Saragassohavet. Og ikke minst viser han oss hvordan kjente og ukjente personer opp igjennom historien helt tilbake til Aristoteles har engasjert seg i det store ålespørsmålet.

Forfatteren gir oss et historisk riss og er innom filosofien, litteraturen, kulturhistorien og ikke minst mattradisjoner hvor ålen står i sentrum av alt dette. Er du ikke interessert i ålen? Det vil du bli etter å ha lest denne boken. Er aldeles herlig leseopplevelse!

Bokomslag. Tegning av et vann med en båt og ål i vannet
Translate »